Ще забогатеем ли след като България влезе в еврозоната?

Въпросът беше зададен на бивши министри, финансисти и народни представители по време на конференцията „България и еврозоната – предимства и възможности“.

Според Любомир Дацов, заместник министър на финансите в периода 2001-2005, гражданите със сигурност няма да обеднеят, но от нас самите зависи с колко ще забогатеем.

Министърът на финансите от същия период Милен Велчев каза, че България категорично ще забогатее през следващите години. „Това обаче няма да се дължи само на влизането ни в еврозоната, защото процесът на реална конвергенция не може да бъде спрян от някое правителство“, заяви той.

Според него, правилният въпрос е колко бързо ще забогатяваме. „След влизането ни в еврозоната ще забогатяваме по-бързо от темпа в последните години“, допълни експертът.

Мнението на Пламен Орешарски, министър-председател на Република България в периода 2013-2014 и министър на финансите в годините от 2005 до 2009, не се различаваше коренно от тези на предходните участници в събитието.

Той каза, че еврозоната създава възможност да станем по-богати, но това зависи от нас и нашите усилия.

Министърът на финансите в периода 2014-2020 г. Владислав Горанов заяви, че предимствата, които този съюз дава, могат лесно да се материализират в по-голям икономически растеж. 

Своето мнение изказа и Николай Василев, управляващ партньор на "Експат Капитал", вицепремиер и министър на икономиката в периода 2001-2003.

По неговите думи, в последните 25 години България, започвайки от ниска база, е забогатяла много. Това се случва и тази година.

След като влезем в еврозоната, ще продължим да забогатяваме и ако следваме правилните политики, ние в скоро време ще сме по-богата и по-успешна държава от някои от старите членове на еврозоната, каза Василев.