В нито една от 19-те държави от еврозоната не е регистрирано необичайно повишаване на инфлацията след въвеждането на единната валута.

Инфлацията остава на ниски едноцифрени нива чак до края на 2021 г., а за т. нар. „удвояване“ на цените изобщо не може да става дума, става ясно от анализ на Експат Капитал. 

"Ако такива градски легенди бяха верни, тогава инфлацията трябваше да експлодира от 2% на 102% и всички графики щяха да „пробият тавана“", посочват от инвестиционната компания. 

С или без еврозоната, инфлацията в Европа и по света се променя всяка година вследствие на други фактори – цени на суровини, валутни курсове и икономически растеж. 

Окончателните данни за 2022 г. вероятно ще покажат рекордно увеличение на инфлацията във всички страни, но то очевидно няма да има нищо общо с това кой кога е въвел еврото, се посочва още в анализа. 

Инвестиционната компания представя и няколко графики, които показват средногодишната инфлация в 19-те държави от еврозоната от 90-те години на миналия век до 2021 г.  Със стрелка е посочена годината на въвеждане на еврото във всяка от тях. 

източник: Експат Капитал

Митовете и легендите за „рязко увеличение“ на цените в някои европейски държави след  въвеждането на еврото обаче имат своето обяснение, смятат Никола Янков и Николай Василев от Експат Капитал. 

Според тях, хората може да имат своите „усещания“, но те не се базират на факти. Повечето потребители забелязват и запомнят предимно примерите на поскъпване, а не на поевтиняване.

Освен това, цените на отделни стоки - и най-вече на услуги, може да се увеличат за даден период от време, а на други - да спаднат.

"Основната причина за поскъпването на услугите е силният ръст на заплатите, но това не е признак за обедняване, а за забогатяване", посочват още авторите на анализа. 

В България има фиксиран курс на лева към еврото вече над 25 г. Няма никаква икономическа причина инфлацията да се промени конкретно заради присъединяването към еврозоната.

А ако все пак има бъдещо поскъпване, най-вече при услугите, то би било резултат от силния ръст на заплатите, който се очаква да продължи и след въвеждане на еврото, прогнозират от Експат Капитал.