Microsoft ще придобие 4% дял в Лондонската фондова борса, като част от сделка, съгласно която пазарният оператор ще похарчи най-малко 2.8 млрд. долара в 10-годишен период за облачни услуги на доставчика на софтуер.

Партньорството беше обявено от двете компании днес, които изтъкнаха ползите, осигуряващи на клиентите на борсата подобряване на данните и аналитичните инструменти. Акциите на Лондонската фондова борса поскъпваха с 4% по-рано днес.

Партньорството “създава привлекателни възможности за увеличение на приходите и за двете компании,” посочва в изявлението главният изпълнителен директор на Лондонската фондова борса Дейвид Шуимър.

Като част от сделката платформата за данни на борсата и друга технологична инфраструктура ще бъдат мигрирани към облачната среда на Microsoft Azure.

Компаниите също така планират да работят заедно за разработването на нови продукти и услуги за данни и анализи, използвайки Microsoft Azure, Microsoft Teams и способностите на изкуствения интелект на Microsoft.

Като за начало, борсата ще може да споделя своите данни и анализи с Teams и Microsoft 365, която включва Excel и PowerPoint.

Лондонската фондова борса финализира през миналата година придобиването на Refinitiv за 27 млрд. долара, с което се превърна във втората най-голяма компания за финансови данни след Bloomberg. Нейния бизнес с обработка на данни и анализи съставлява две трети от приходите на групата.

Сделката с Microsoft включва и ангажимент борсата да похарчи най-малко 2.8 млрд. долара за продукти, свързани с облачните технологии на софтуерната компания за 10-годишния срок на партньорството. Това е в съответствие със съществуващите дългосрочни планове за разходи, според изявлението. 

Microsoft ще придобие акциите си на Лондонската фондова борса от Blackstone и Thomson Reuters. Покупката се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2023 г.