В разгара на пандемията от COVID-19 имаше недостиг на товарни контейнери, а сега световната икономика е изправена пред обратния проблем – прекалено много контейнери. 

В добавка към падащите цени на товарните превози, данни показват, че депата за контейнери, в които се съхраняват контейнерите, след като бъдат разтоварени, вече се запълват или са пълни.

Това е поредният признак за намаляващото търсене в световен мащаб и задаващия се икономически спад.

Търговци и транспортни компании казват, че спадът на потребителското търсене в световен мащаб не е признак, че глобалната икономика се нормализира след големия ръст на потреблението след блокадите, а е индикатор за спад в нагласите за потребление.  

“Просто няма достатъчно място за всички контейнери,” казва Кристиан Ролофс, главен изпълнителен директор на логистичната онлайн платформа Container xChange. 

“С освобождаването на още стокови запаси от контейнери на пазара, върху депата ще има допълнителен натиск в идните месеци.”

Главният изпълнителен директор на италианския притежател на контейнерни депа Sogese Андреа Монти е заявил пред Container xChange, че негови депа са запълнени. 

“Нашето депо в Милано, например, е пълно. А броят на контейнерите в депата се увеличава до такава степен, че отказваме някои запитвания за обслужване. Намираме се в ситуация, в която не можем да приемаме нови клиенти за някои локации.”

Монти казва, че пиковият сезон за транспорт на стоки с наближаването на Коледа “технически не се е състоял тази година.” Търговците на дребно действат предпазливо по отношение на високите нива на стокови запаси, допълва той. 

“При търговците на дребно има достатъчно стокови запаси,” казва Монти. 

“Това, което се случи, е, че товарите отново ‘пристигат навреме’ и ще станем свидетели на забавяне на новите поръчки, докато компаниите се приспособяват към по-ефективните срокове за доставка на товари по вода.”

Най-новата стойност на Световния индекс на контейнерите на консултантската компания Drewry е паднал отново до 2 773 долара за 40-футов контейнер. Това е със 73% под върховата стойност, достигната през септември миналата година.

Празните или отменените плавания също се увеличават с приближаването на периода от годината с най-големи разходи.

Празното плаване означава, че транспортна компания решава да пропусне пристанище или цяла част от маршрута си, за да се справи с промените в търсенето и капацитета.

В най-новия си анализ за отменените пътувания от Drewry казват, че за периода между края на ноември и началото на декември 14% от плаванията по маршрутите за транспорт на контейнери са били отменени. 

Миналата седмица най-голямата компания за товарни морски превози Maersk предупреди, че цените на превозите са достигнали връх на фона на облекчаването на проблемите с веригите на доставки и падащото търсене. Компанията предупреди инвеститорите да очакват по-ниски печалби от превозите по вода.

Близо 60% от 200-те транспортни компании, с които са разговаряли от Container xChange през миналия месец, са заявили, че се борят с геополитически, икономически и политически рискове, които са оказали натиск на потреблението, а оттам и на търсенето на контейнери.  

“Вече знаем, че пазарът е негативно настроен по отношение на потребителското търсене заради множество фактори, като опасения от рецесия и инфлационни рискове,” казва говорител на Container xChange пред CNBC. 

“Разбира се, този значителен спад в потребителското търсене води до по-малко търсене на товарни превози, а оттам и пропорционален спад в търсенето на контейнери в световен мащаб.”

Транспортни компании раздават контейнери, за да намалят струпването в депата, а много от тях прибягват и до празни плавания, допълват от Container xChange.