Рей Далио и холивудският режисьор Джеймс Камерън са придобили дял в производител на подводници, който позволява на супербогатите да изследват най-отдалечените части на планетата.

Милиардерът основател на най-големия хеджфонд в света Bridgewater Associates вече е акционер в базираната във Флорида компания Triton Submarines, която специализира в производството на подводници за супербогатите.

“Да плавате с яхта до някое изискано място е едно, но ако сте на яхта и можете да се спуснете под водата, за да изследвате, това прави пътешествието по-добро и насърчава изследователската дейност,” казва Далио пред FT.

Отказвайки да разкрие финансовите параметри по сделката, инвеститорът посочва, че собственици на компанията вече са той, Камерън и съоснователят Патрик Лахи.

Triton е основана през 2007 г. от Лахи и Брус Джоунс с цел производство на подводници за собственици на яхти. Цените на техните плавателни съдове варират, като започват от около 2.5 млн. и достигат 40 млн. долара.

Капацитетът на отделните модели е от един до 66 души, а дълбочината, на която могат да се спуска, е от 100 метра до пълната дълбочина на океана.

“При яхтите се наблюдава сеизмична промяна, като собствениците се интересуват от това докъде могат да стигнат с тях и какви преживявания биха могли да имат. По тази причина подводниците се превръщат в желана добавка към яхтите,” казва Лахи. 

Triton, която е използвана от Дейвид Атънбъро при заснемането на втората поредица на „Синя планета“ за гмуркания в Големия бариерен риф на Австралия, казва, че произвежда по 4 или 5 плавателни съда на година, а за подводниците им има списък с чакащи.

Далио обяви през октомври, че е преотстъпил контрола над хеджфонда Bridgewater, който основава през 1975 г. Той остава в компанията като акционер, член на борда на директорите и ментор.

73-годишният инвеститор, който притежава четири подводници, отдавна насърчава изследването на океаните.

Вдъхновен от приключенията на френския изследовател Жак Кусто, Далио е похарчил милиони долари за високотехнологичния плавателен съд OceanXplorer, който е пригоден за научни изследвания на океана.

Камерън, който е известен най-вече с филми, като Титаник и Аватар, е изпълнителен продуцент на предстояща поредица за изследване на океаните по National Geographic и Disney, която е заснета на борда на OceanXplorer.

Далио изглежда се насочва в противоположна посока на тенденцията, при която бизнесмени, като Джеф Безос, Илон Мъск и Ричард Брансън, участват в т.нар. космическа надпревара на милиардерите.

“Изследването на океаните е много по-вълнуващо за мен, отколкото изследването на космоса,” казва Далио. “Няма да видите никакви извънземни в открития Космос, но ще видите такива под водата.”