Когато Франк Лойд Райт умира през 1959 г., той не само оставя след себе си огромно архитектурно наследство, но и множество незавършени проекти.

В годините след смъртта му други архитекти работят по дузина негови проекти в процес на изпълнение, като Гражданския център „Марин“ или Къщата на Сократ Зафериу.

Няколко от тях са реализирани изцяло след смъртта му - като мавзолей в Бъфало, построен през 2004 г. Днес навес за лодки в Уисконсин може да се присъедини към този списък.

Проектиран през 1893 г., Райт замисля Monona Boathouse само на 26 години. Младият архитект току-що е открил практиката си в Чикаго и е нает да проектира структура на бреговете на езерото Монона в родния си щат Уисконсин.

Група прогресивни лидери искат да заменят незаконните и непривлекателни къщи за лодки, появили се през годините по брега на езерото. Райт представя проект за кръгла структура с коничен покрив, чиято реализация обаче е стопирана от икономическата депресия през 1894 г.

Сега, почти 130 години по-късно, този ранен проект на Райт може да се превърне в реалност. Миналия месец специална комисия, събрана от организацията Friends of Nolen Waterfront, разглежда дизайнерски предложения от три студиа, натоварени с префасонирането на района.

Представители на Sasaki, James Corner Field и Agency Landscape & Planning представят идеи за преустройство на част от бреговата линия и според местното издание The Cap Times, техните предложения включват оригиналния навес за лодки на Райт.

Чрез преустройството градските власти се надяват да осигурят по-голям достъп до брега на обществеността, в допълнение към създаването на зелена инфраструктура и удобни пешеходни зони.

Това няма да е първият път, в който Мадисън реализира дизайн на Райт след смъртта на архитекта. През 1997 г. градът построи обществения и конгресен център Monona Terrace на бреговете на езерото, който Франк Лойд Райт проектира между 1938 и 1959 г.

Кой е Франк Лойд Райт?

Франк Лойд Райт е считан за най-великия архитект на 20 век, а сградите му са сред най-значителните архитектурни творби в света за последните 100 години. Той е основоположник на т.нар. органична архитектура, работи като интериорен дизайнер, писател и преподавател.

Автор е на повече от 1100 проекта – къщи, офиси, църкви, училища, мостове, музеи и други, 532 от които са реализирани в рамките на 70-годишната му кариера, 409 съществуват и до днес.