Шоково поскъпване на храните у нас за последната година показа проверка на darik.bg.

Увеличение на цените има по цялата верига – от търговците на дребно до големите вериги и малките магазини.

Най-драстично е поскъпването при яйцата

Спрямо средата на декември 2021 г. сега цената им е със 77 на сто по-висока. И ако тогава едно яйце, размер М, е струвало 22 стотинки, то сега се продава по 39 стотинки и то на едро, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

Само за последната седмица на борсите в шест области яйцата поскъпват с нови 1-2 стотинки, най-много в Добрич, Сливен и София.

Кога може да получим 6 заплати при пенсиониране

В големите търговски вериги цената им варира от 0.40 лв./бр. в Смолян до 0.52 лв./бр. в Бургас, Сливен и Ямбол. В почти цялата страна се отчита увеличение на цените на седмична база, което стига до 6 стотинки за брой в Разград и Русе.

За сравнение, през миналата година най-високата цена в големите вериги е била 31 стотинки. По-големите яйца, размер L, вече се продават по 55 стотинки, показват данни на Министерството на земеделието.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

След яйцата най-много за година се е повишила цената на кравето масло. През декември 2021 г. пакетче от 125 грама е струвало 2.14 лева, а сега - 3.62 лева, което е ръст от над 69% и то на едро.

Другата стока, за която даваме доста повече пари, е захарта, чиято цена се вдига с над 55 на сто за последните 12 месеца – от 1.64 лева за килограм миналия декември до 2.55 лева сега. На тържищата в страната цените на едро на захарта са в диапазона от 1.65 лв./кг в Бургас до 2.83 лв./кг в Пловдив.

В големите вериги цената дори надхвърля 3 лева. Само за последната седмица ново поскъпване има в десет области. В малките магазини цените са от 2.70 лв./кг в Пазарджик до 3.20 лв./кг във Велко Търново, Габрово, Ловеч и Плевен.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

Тенденция за поскъпване има при всички млечни продукти

С близо 40 на сто повече плащаме за кашкавал „Витоша“, като миналата година килограмът е струвал 13 лева, а сега над 18 лева на едро. В магазините цената му не пада под 27 лева, като има дори продукти, които се предлагат по 35 лева за килограм.

Истинското краве сирене сега се предлага по 11.72 лева за килограм, а преди година цената му е била 8.54 лева или увеличението е с 37 на сто за година.

Поскъпва дори фалшивото сирене, в производството на което се използват растителни мазнини и често към неговата консумация прибягват хората с ниски доходи. Ако преди години то се е продавало под 4 лева, сега на едро струва средно по 5.30 лв. за кг, което е с 35% отгоре.

30 на сто по-висока е и цената на кофичка кисело мляко от най-продаваното - 3.6% масленост. От под левче преди година, сега на едро тя се струва 1.28 лв., а в магазина вече гони 1.80 лева. Подобна е ситуацията с прясното мляко, при което за година поскъпването е с 21 на сто.

Как хакери източват сметките ни и можем ли да се предпазим

Един от най-обсъжданите продукти тази година беше олиото. Опашки за олио на промоция доведоха до бой между клиенти. За година цената му се е повишила с 24 на сто, като преди Коледа литър олио се продава по 4.44 лева при 3.58 лева през същия период на миналата година.

Предлагането на олиото в големите търговски вериги е от 4.59 лв./литър в Добрич до 5.14 лв./литър в Кърджали, Стара Загора и Хасково.

Сравнявайки с предходната седмица, в седем области продуктът поскъпва в рамките на 2.5% - 2.6%, най-съществено в Русе и Силистра, а в други шест – поевтинява с до 2.1% - Варна и Добрич.

Цените на дребно на олиото в малките магазини варира от 4.62 лв./литър в Шумен до 5.85 лв./литър в Ловеч. За сравнение, през миналата година най-високата цена в търговските вериги е била 4 лева.

По-слабо поскъпване има при брашното – с 14 на сто за година и сега на едро то се продава по 1.36 лева за кг, при 1.19 лв. за кг през 2021 г. В големите магазини цената варира през последната седмица от 1.45 лв./кг в Бургас, Сливен и Ямбол до 1.74 лв./кг във Варна.

Сравнявайки с предходната седмица, в пет области продуктът поевтинява в рамките на 3.6% - 6.4%, най-сериозно в София и Перник, а в други четири поскъпва с до 4.4%.

Лихвите по кредитите може да скочат двойно до края на 2023 г.

Месото

Докато при свинското месо цените остават все още ниски, то при пилешкото има сериозно поскъпване. Цената на замразените пилета се е вдигнала с над 32% за година и ако миналия декември са се продавали средно по 4.53 лева за кг на едро, то сега не падат под 6 лева.

На дребно в супермаркетите цените варират от 6.99 лв./кг в Пазарджик, Пловдив и Смолян до 9.55 лв./кг в Разград. Сравнявайки с предходната седмица, в Кюстендил и Благоевград продуктът поскъпва съответно с 3.4% и 3.6%, а в Перник и София - поевтинява с по 2.9%.

Охладените пилета пък се продават от 6.89 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до 8.09 лв./кг в Перник и София.

Води ли присъединяването към еврозоната до по-висока инфлация?

Зеленчуци

Миналата година станахме свидетели на драстично поскъпване на краставиците, които стигнаха по пазарите до 6 лева за килограм. В момента килограм оранжерийни краставици се предлага по 3.48 лева на едро и цената е малко по-висока от миналогодишната – 3.25 лева за кг.

Сериозно поскъпване обаче има при доматите, които миналата Коледа са стрували 2.12 лв. за кг, а сега цената им на едро е средно 3.24 лева за кг или с над 52% отгоре. За килограм картофи плащаме с 30 стотинки отгоре, но пък с близо 20 стотинки по-малко струва килограм зеле тази година.