Една от емблематичните абстрактни картини на Пит Мондриан беше продадена за 51 милиона долара на търг на Sotheby's в Ню Йорк, поставяйки нов рекорд за творба на автора.

С характерните за него сини, червени, бели и жълти квадрати, „Композиция № II“ е наредена сред „най-значимите“ произведения на художника, появявали се някога на колекционерския пазар.

„Квинтесенциалните произведения на Пит Мондриан рядко се предлагат на търг, тъй като много от тях се съхраняват в най-престижните музейни колекции по света“, казва Джулиан Доус, ръководител на импресионистичното и модерно изкуство за Америка в Sotheby's, съобщава CNN.

„Възможността да се сдобиеш с картина с такова качество наистина се случва веднъж на поколение“, добавя той.

Картината, създадена през 1930 г., е продадена на търг за последен път през 1983 г., когато достига рекордните за онова време 2.15 милиона долара.

Това е една от само трите творби на Мондриан, които показват доминиращия червен квадрат в горния десен ъгъл, посочват от Sotherby's. Другите две произведения на изкуството с тази функция са по-малки по размер и се съхраняват в музейни колекции.

„„Композиция № II“ въплъщава всичко, което можете да искате от един Мондриан – това е основополагаща картина, която е едновременно решаваща за развитието на модерното изкуство и емблематична за трайната привлекателност на модерната естетика, характеризираща се със спокойно усещане за композиционен баланс и пространствен ред и с превъзходен произход", казва Доус.

Въпреки че от Sotheby's не посочват кой е спечелилият търга, те съобщават, че картината вече е притежание на колекционер от Азия.

Мондриан се премества в Париж през 1912 г., след като е впечатлен от ранната кубистка работа на Пабло Пикасо и Жорж Брак. Там той започва да експериментира с абстрактни и фрагментирани начини за представяне на реалността. Той все повече използва само вертикални и хоризонтални линии.

В годината, в която е създадена прочутата му композиция, американският скулптор Александър Калдър посещава студиото на художника в Париж и си спомня, че стените са „боядисани в бяло и разделени от черни линии и правоъгълници с ярък цвят, като неговите картини“, според Sotheby's.

Уникалният геометричен стил и модерният подход на Мондриан предхождат възхода на абстрактното изкуство през 40-те и 50-те години на миналия век.