Цената на петрола се повиши в понеделник, подкрепена от перспективите за възстановяване на търсенето след разхлабването на противоепидемичните мерки в Китай и решението на Съединените щати да започнат да изкупуват обратно петрол за своите държавни резерви.

Фючърсите на американския лек суров петрол поскъпнаха с близо процент в сутрешната търговия - до ниво от 75.19 долара за барел, докато тези на сорта брент се повишиха с 0.9 на сто до ниво от 79.75 долара за барел.  

Така “черното злато” възстанови част от позициите, загубени в края на миналата седмица, когато суровините станаха обект на разпродажби заради предупрежденията от страна на водещите централни банки за продължаване на цикъла на повишения на лихвените проценти.  

Сигналите засилиха опасенията от потенциална глобална рецесия и свиване на търсенето.  

Китай - най-големият вносител на суров петрол в света, преживява първата от трите очаквани вълни на COVID-19, след като Пекин облекчи ограниченията за придвижване в страната.

Внезапното прекратяване на политиката на Китай за т. нар. “нулев COVID” вдъхва нов живот на авиационния сектор, като средното търсене на реактивно гориво е скочило със 75%, или близо 170 000 барела на ден, само за две седмици, според компанията за сателитни данни Kayrros.

В петък местното новинарско издание Caixin съобщи, че Китай планира да увеличи полетите с цел да възстанови средния дневен обем на пътническите превози в страната до 70% от нивата от 2019 г. до 6 януари.

Китай също така има планове за стабилизирането на своята икономика от 17 трилиона долара през 2023 г. и да засили стимулите, за да гарантира постигането на ключовите цели.

Междувременно, Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че ще започне обратно изкупуване на суров петрол за стратегическия петролен резерв на страната.

Това ще бъде първата покупка след тазгодишното рекордно освобождаване от запасите в размер на 180 милиона барела. То беше предприето от администрацията на президента Джо Байдън в отговор на повишаващите се цени на горивата. 

Цената на златото регистрира лек ръст в понеделник. Ценният метал към момента се търгува на ниво от 1801 долара за тройунция. 

На валутните пазари еврото регистрира поскъпване от 0.2% спрямо щатския долар в началото на първата борсова сесия за седмицата. Единната валута се разменя за 1.0602 долара.