Противно на очакванията, цената на петрола заличи по-голяма част от ръста си за 2022 г., пише CNBC.

От началото на годината американският лек суров петрол е добавил малко над 4%, докато сортът Брент, който е референтен за Европа, отчита ръст от около 10 на сто.

Цените на бензина също бележат сериозен спад, като в САЩ те са с около 4.5 на сто над нивата от преди година.

У най-масовият А-95 се предлага на цена от 2.85 лева за литър, което е с 16.33% повече спрямо 12 месеца по-рано, сочат данни на Fuelo.net. Дизелът пък е с 31% по-скъп спрямо края на ноември 2021 г.

Китай

Локдауните в големи китайски градове промениха настоенията на пазарите на петрол в рамките на седмици. Очакваното по-ниско търсене в китайската икономика съвсем естествено понижи цените, въпреки че част от анализаторите прогнозираха да достигнат 150 долара за барел след нахлуването на Русия в Украйна.

ОПЕК

Бъдещето на петрола ще зависи и от страните-членки на ОПЕК. През октомври групата намали добива с 2 млн. барела на ден.

Според анализатори, в момента инвеститорите са в очакване на новини от петролните производители плюс Русия, за да видят дали се планира ново понижение на добива.

Само след дни в сила ще влезе и забраната за покупка на руски петрол, което също може сериозно да повлияе на цените на суровината.

Прогнозите за 2023 г.

От JP Morgan прогнозират средна цена 90 долара за барел петрол от сорта Брент през 2023 г. Друга щатска инвестиционна банка Morgan Stanley очаква значително по-високи цени на суровината около средата на следващата година, след приключване на локдауните в Китай.

Анализаторите на банката са на мнение, че в края на второто тримесечие на 2023 г. цените ще достигнат 110 долара за барел.