Водещият на предаването Mad Money по CNBC Джим Креймър смята, че хората в 20-те си години нямат никакви извинения да не инвестират, дори и да смятат, че са фалирали.

„Те винаги казват, че нямат нищо“, казва Креймър пред CNBC Make It. „Постоянно го чувам от младите хора днес“, допълва той. Според него, те трябва да са дисциплинирани, за да могат да се придържат към инвестиционния си план.

Креймър говори от личен опит, тъй като за период от 9 месеца той живее в колата си, но въпреки това намира начин да инвестира по 100 долара на месец. С течение на времето тези пари го правят милионер, казва още водещият.

Той се връща към периода отпреди близо 45 години. В края на 70-те години на миналия век той работи като репортер в Лос Аджелис, изкарвайки малко пари. Веднъж, докато е в командировка, крадци нахлуват в дома му и отмъкват всичко ценно, включително и парите за наема му.

Това го принуждава да живее в своя Ford Fairmont, като нощите прекарва на местата, отредени за почивка на магистралата. Носи си малка брадва и пистолет за собствена защита. Въпреки че няма дом, Креймър успява да заделя пари за инвестиции.

„Влагах по 100 долара във Fidelity Magellan Fund всеки месец. Казвах си, че застраховката ми е толкова, наемът ми също е 100 долара, а аз в момента пестях пари от наем, тъй че инвестирах“, допълва той.

Тъй като стартира инвестициите си рано, той се възползва от силата на сложната лихва. Допълнителните вноски, както и времето, в което влага пари, го правят милионер малко след 40-а му годишнина. Креймър казва, че е разполагал с 1.5 млн. долара на своя 45-и рожден ден.

Той съветва младите хора да отделят процент от доходите си за инвестиции всеки месец. Според редица финансови експерти, това може да са минимум 10%.

По думите на Креймър, инвестициите на фондовите пазари, във взаимни или в борсово-търгувани фондове са дългосрочен залог. „Историята обаче е доказала, че акциите са един невероятен актив“, казва още инвестиционният гуру.

Според него, когато хората на около и над 20-годишна възраст се оплакват от липсата на пари за инвестиции, трябва да се сетят за него.

„Аз инвестирах, въпреки че нямах и това ме направи милионер“, казва Креймът.

Според повечето финансови консултанти, по-добре е да влагаме пари във фондове, вместо в индивидуални акции, тъй като по този начин минимизираме риска.