Тъй като климатичната криза затруднява отглеждането на много хранителни култури, учени и предприемачи търсят решения извън нашата планета.

Базираната в Абу Даби стартъп компания StarLab Oasis, която беше отделена от тексаската компания Nanoracks, иска да отглежда семена в открития космос, за да разработва сортове, които могат да оцелява при по-враждебни условия на Земята.

През 2023 г. StarLab Oasis очаква да изпрати първите си семена в орбита.

От соя до киноа, семената растат различно в Космоса, в сравнение със Земята. Без гравитационното привличане на планетата растенията трудно различават в коя посока да растат и също така са изложени на космическа радиация.

Това може да доведе до мутации, което пък да рефлектира в създаването на нови, по-устойчиви или продуктиви сортове, като устойчиви на суша култури, които могат да растат в солени условия.

Изпращането на семена в Космоса ще помогне за “устойчивостта, справянето с климатичните промени и продоволствената сигурност на Земята,” казва пред CNN Business съоснователят на StarLab Oasis Алън Хърбърт.

“Космосът е място, на което имате ограничени ресурси, ограничена енергия и ограничено пространство. Това е идеалното място за изследвания и същата тази технология може да бъде приложена обратно на Земята.”

Растенията са обект на мутационно размножаване, или излагането на различни видове на химикали или радиация, на Земята от 20-те години на миналия век, обяснява ученият от StarLab Oasis Конър Киселчук, допълвайки, че през 60-те години това започва да се прилага и в открития Космос.

Китай изпраща семена в орбита през 80-те години, което довежда до създаването на нови сортове култури, използвани от селскостопанските производители.

През 2022 г. Международната агенция за атомна енергия и Организацията по прехрана и земеделие на ООН изпращат семена в Космоса с цел разработването на култури, които да издържат на климатичните промени.

Хърбърт твърди, че StarLab Oasis ще бъде една от първите компании, които ще комерсиализират процеса. Тя планира да си сътрудничи с компании, космически агенции, университети и неправителствени организации за изпращането на семена в Космоса за изследвания или за търговски цели.

От клиентите зависи дали те ще ги отглеждат и продават с търговска цел, допълва той.

Неправителствена организация, с която StarLab Oasis в момента си сътрудничи, е базираният в Дубай International Center for Biosaline Agriculture, който се опитва да увеличи устойчивостта на соленост и суша на култури, като киноа, обяснява Киселчук.

Храна за Марс 

Като за начало StarLab Oasis ще изпрати семена на Международната космическа станция, където те ще бъдат култивирани от астронавти, но дългосрочната ѝ цел е да изпрати семена на търговска космическа станция на име Starlab, която се очаква да заработи до 2027 г.

Когато се завърнат на Земята, те ще бъдат засадени или от клиент, или в лаборатория на StarLab Oasis, където ще бъдат изследвани, за да се определи дали се справят в определена среда, като суша или голяма горещина.

StarLab Oasis, която е основана през 2021 г., в момента има петима служители и се очаква да се разрасне през следващата година. Тя има подкрепата на Abu Dhabi Investment Office (ADIO) в ОАЕ като част от програма на стойност 41 млн. долара за увеличаването на производството на храни в сухи среди. Това може да е от полза и за ОАЕ, която в момента внася 90% от храната си.

Амбициите на стартъп компанията не спират дотук

Тя се надява да развие производство на храни в Космоса, проектирайки системи извън Земята, които могат да произвеждат храна при по-дълги космически мисии до Луната или Марс.

Растенията могат да предоставят и други ползи, казва Киселчук, като „генериране на кислород, филтриране на отпадъчни води, както и психологически ползи за екипажите, които ще са далеч от дома“.