Dronamics - първата карго-дрон компания в света с лиценз да развива дейност в Европа, обяви, че е получила грант в размер на 2.5 млн. евро от Европейската комисия по програмата Accelerator на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ).

От ЕСИ също така са заявили намерение да подкрепят Dronamics в предстоящия рунд за финансиране серия „A“.

Полученото финансиране ще подпомогне развитието на компанията и изграждането на първите дрон-портове в Европа. 

Дружеството „Дронамикс Кепитъл АД“, което беше създадено специално, за да предостави достъп на инвеститорите до Dronamics, набра 5.867 млн. лв. на пазара за растеж beam на Българска фондова борса (БФБ) през декември миналата година.

Тогава предложените акции бяха презаписани 4.5 пъти. 

Европейският съюз е дом на милиони хора, живеещи на територии, до които традиционният транспорт на товари често отнема дни. Dronamics има за цел да демократизира въздушния превоз на товари, като направи възможни и устойчиви доставките в рамките на същия ден за компании и общности навсякъде, най-вече в отдалечени и труднодостъпни райони. 

“За нас е чест да получим тази подкрепа от Европейския съвет по иновации и гледамe на нея като на доказателство за ефекта, който логистиката с товарни дронове може да има като цяло върху икономиката на Европейския съюз.

Ще използваме този грант, за да положим основните на нашата дейност в Европа и да продължим да развиваме иновациите в сектора, подпомагайки общности и компании. Целта ни е да революционализираме въздушните товарни превози чрез най-новите технологии в авиацията”, казва Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

Dronamics е една от малкото компании, получили финансиране от ЕСИ по програмата Accelerator, в която има близо 1 000 участника. 

Това е първата авиокомпания в света за товарни дронове и водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, разработени специално за превоза на товари.

Товарният безпилотен дрон на Dronamics, който носи името „Черният лебед“, може да транспортира 350 кг товар на разстояние до 2 500 км с до 80% по-бързо, 50% по-евтино и с до 60% по-малко емисии, в сравнение с алтернативните методи на транспорт, сред които е и въздушният товарен транспорт.

Това прави възможни доставките в рамките на същия ден за най-различни индустрии - от фармацевтичната и хранителната през електронната търговия до резервите части. 

Dronamics е първата лицензирана европейска компания за товарни дронове, както и първият глобален Стратегически партньор на Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA) в областта на дроновете.

Книжата на Дронамикс Кепитъл приключиха вчерашната сесия на БФБ на цена от 3.00 лв. за брой.