В края или в началото на годината всеки от нас си поставя различна цел – да се отърве от вреден навик, да започне да спортува или пък да пести пари.

Ние можем да ви бъдем полезни в последното начинание, отправяйки ви седем предизвикателства за следващите 12 месеца.

Не забравяйте, че можете да изработите и своя собствена стратегия за пестене на пари през 2023 г.

По 23 лева на седмица
Общо: 1 196 лева


Вероятно няма да е много трудно да пестите по малко над 3 лева на ден. Целта е да заделяме по 23 лева/седмично през цялата 2023 г. Така ще разполагаме със спестени 1 196 лева, което е по средно по около 100 лева на месец.

От 1 лева до 52 лева седмично
Общо: 1 378 лева


Това предизвикателство е едно от най-лесните. Всяка седмица сумата следва да се увеличава, като започнете първите седем дни с 1 лв. Следващата седмица заделете 2 лева, после 3 лева.

Разбира се, винаги можете да разбъркате седмиците, така че да отделяте най-големите суми в най-подходящото време за вас.

По лев за понеделник, два за вторник и т.н.
Общо: 1 456 лева


Ако отделяме по 1 лев в понеделник до 7 лева в неделя, това означава, че ще пестим по 28 лева седмично. А това са точно 4 лв. на ден. Това предизвикателство е за вас, ако искате в края на годината да имате на разположение близо 1 500 лева.

50 лева на седмица
Общо: 2 600 лева


Малко или много са 50 лева спестявания на месец? Трудността на това предизвикателство се определя най-вече от доходите ви. Ако те са по-високи, може да увеличите седмичните спестени суми до 100 лева.

Така много бързо ще видите резултат от усилията ви - в края на 2023 г. ще имате 2 600 лева. 

Да пестим всяка монета от 1 и 2 лева

Тук, разбира се, няма горна граница на парите, които можем да спестим. Това обаче зависи и от начина ви на разплащания – в брой или с банкови карти. И все пак – с монетите от 1 и 2 лева можете да спестите доста повече, отколкото си мислите.

Без храна отвън

Средствата, които отделяме за покупка на храна отвън или при посещение на ресторант, могат да достигнат сериозна сума на месец. Приготвянето на храна у дома не само ще ни спести пари, но и ще означава по-здравословно меню за семейството ни. 

Не харчете пари за 7 дни (веднъж месечно)

Част от домакинствата правят по-големи покупки на храна веднъж в седмицата. Този тип пазаруване е подходящо, при положение че имате план за менюто през следващите дни. Ще успеете ли да не купувате нищо друго в следващите 7 дни? 

Бонус: При положение че искате сериозно да подобрите финансовото си състояние, добре е спестените пари да влагате в изплащане на заемите ви или за инвестиции.