Щатските индекси отчетоха вчера силни понижения, след като стана ясно, че американската икономика е отчела по-сериозно повишение спрямо очакваното от анализаторите.

Според данните от търговското министерство, тя е нараснала с 3.2% в периода юли – септември. Това е малко над очакваните 2.9 на сто, прогнозирани преди месец.

Подобна беше и прогнозата на анализаторите, според които БВП трябваше да остане без изменение.

От министерството са на мнение, че по-добрият доклад е следствие на по-големия износ на стоки от САЩ, както и повишаващото се потребление на домакинствата. Именно то формира около 2/3 от БВП на страната.

Ръстът на брутния вътрешен продукт се отрази негативно на пазарите, тъй като това може да означава нови повишения на лихвите от страна на Фед през 2023 г.

В края на търговската сесия Dow Jones загуби 1.05%, докато S&P500 се понижи с 1.45 на сто. Технологичният Nasdaq отчете спад от 2.18%.

Редица пазарни наблюдатели все още са на мнение, че именно действията на Фед могат да забавят икономиката и тя да навлезе в рецесия през 2023 г.

Анализатори, участвали в проучването на Федералния резерв на Филаделфия, очакват икономиката да нарасне през последните три месеца на годината, но с по-бавен темп от 1 на сто на годишна основа.

Пазарът на труда остава устойчив, след като през изминалата седмица стана ясно, че безработицата е на ниво от 3.7%. Първоначалните молби за помощи при безработица възлязоха на 216 000, а създадените нови работни места са 392 000.

На отрицателна територия днес се търгуват и голяма част от азитските индекси. По-рано днес стана ясно, че инфлацията в Япония е нараснала до 40-годишен максимум, след като възлезе на 3.7%.

Доларовият индекс, измерващ представянето на долара спрямо кошница от шест валути, се понижи с 0.057%, до 104.32, докато еврото поскъпна минимално срещу зелените пари - до 1.061 за един долар.