Крипто индустрията тази година преживя ситуация, подобна на фалитът на Lehman Brothers през 2008 година. Макроикономическият спад не пощади криптовалутите и с настъпването на ноември никой не знаеше, че предстои колапсът на една бизнес империя, струваща милиарди долари, пише електронното издание Cointelegraph.

Тъй като слуховете за фалит на на платформата FTX започнаха да се трупат, паниката беше неизбежна. Сам Банкман-Фрайд, известен и като SBF, сега е под домашен арест, а повечето големи крипто организации бяха засегнати пряко или косвено от колапса на неговата крипто борса. 

Какво предстои през 2023 година след всички тези сътресения?

Проблемът с крипто борсите

Всеки път в историята периодите на стабилност са били разрушавани от ударите на макроикономическия стрес. Може да се твърди, че централизираните системи растат бързо по същата причина - те ценят ефективността повече от устойчивостта на стрес. И докато традиционните финансови системи преминават през икономически цикли в продължение на десетилетия, бързият характер на Web3 технологиите донякъде "замаскира" опасностите, свързани с централизирания обмен на криптовалути.

Проблемите, които създават, са прости, но всеобхватни. Те вдъхнат на иначе скептичните и интелигентни инвеститори фалшиво чувство за сигурност. Докато пазарите се намират във възходящ тренд, независимо дали той е органичен или спекулативен, има много по-малко новини за провалени баланси или "сенчести" сделки. Самодоволството обаче приключва точно в момента, когато обстоятелствата се променят и трендът се обърне.

Пътят напред за повечето хора, пострадали от колапса на FTX, би бил да започнат да използват самостоятелни портфейли. Докато инвеститорите на дребно се опитват да извадят своите криптовалути от централизираните борси, повечето от тях ще трябва да разберат обхвата на проблема с централизацията. Това не засяга само инвеститорите на дребно, а се трансформира в друг въпрос - в кой актив бихте инвестирали богатството си?

Регулаторите в момента гледат на крипто индустрията със справедлив гняв, докато крипто ентусиастите сочат с пръст конкретните играчи, довели до този момент. Някои казват, че SBF е основният виновник, докато други поддържат хипотезата, че изпълнителният директор на Binance Чанпенг Жао е отговорен за разрушаването на доверието в екосистемата. 

Финансовите институции обаче изглеждат убедени, че хората от крипто индустрията и протоколите, които те измислят и управляват, изискват законодателство и нови регулации. 

Защо потребителите напускат централизираните борси и дава ли това поводи за оптимизъм? 

Вече не става въпрос дали индустрията трябва да изостави централизираните борси. По-скоро въпросът е как децентрализираното финансиране, известно и като DeFi, може да се превърне в по-добра алтернатива, без да нарушава поверителността и да изчисти имиджа си на "дивия запад“ на криптовалутите. Регулаторите, както и инвеститорите, постепенно се връщат към идеята, че централизираните организации не могат да издържат на ситуации, в които са поставени под силно напрежение. 

Погрешното заключение би било, че централизираните борси трябва да бъдат регулирани. Оптимистичният и честен извод е, че те трябва да бъдат изоставени в полза на DeFi, пише още изданието. 

Приложенията от сферата на децентрализираното финансиране са разработени именно, за да избегнат изцяло тези рискове. Един такъв метод е да се разработят симулатори и модели, които моделират риска от всеки протокол за кредитиране. Използвайки данните в блокчейн веригата, те осигуравят прозрачността, необходима за подобни дейности, за разлика от своите централизирани аналози, които позволяват средствата да бъдат "присвоявани" и повторно инвестирани до точката на колапс.

В сферата на DeFi наблюдението и контролът може да се извършват в реално време, което позволява на потребителите да имат постоянен преглед на изправността на протокола за кредитиране. Без такова наблюдение събитията на несъстоятелност, които се случиха в централизираната финансова индустрия, са възможни и в бъдеще. 

Ако FTX разполагаше с такава система, тя би попречила на нейното ръководство да действа недобросъвестно спрямо клиентите си от самото начало. А дори и да имаше твърде много необезпечени инвестиции, които биха довел до колапс, това щеше да бъде забелязано и "заразата" щеше да бъде смекчена много по-рано. 

Стабилността на системата за кредитиране зависи от стойността на обезпечението, което кредитополучателите предоставят. Във всеки момент тя трябва да разполага с подходящ капитал, за да бъде платежоспособна. Протоколите за кредитиране го налагат, като изискват от потребителите да предоставят обезпечение за своите заеми. При централизирания обмен може да се използват огромни количества "ливъридж" с малко или никакво обезпечение.

Това означава, че протоколите за кредитиране на DeFi са защитени много по-добре от няколко основни вектора на провал - човешка грешка или алчност, поради конфликт на интереси, липса на прозрачност и недостатъчно обезпечение.

Като за начало, регулаторите могат да започнат стрес тестове на DeFi приложения по отношение на техните транзакции и прозрачност, пише още изданието. А в по-дългосрочен план това може да се окаже една от ключовите промени за функционирането на цялата крипто индустрия.