Какви са по-важните промени, които влизат в сила от днес (1 януари 2023 г.)? Екипът на Darik Business Review ги подбра специално за вас.

Минималната работна заплата вече е 780 лв.

От днес, 1 януари, минималната месечна работна заплата вече е 780 лв. Размерът ѝ се повишава с 9.9% спрямо сегашната ѝ стойност от 710 лв. Също от днес минималната часова работна заплата ще бъде 4.72 лв.

Повишение на линията на бедността

Също от днес се повишава и линията на бедност в страната. Ръстът е от 413 лв. на 504 лв. Увеличението е с 22% или с 91 лева.

Решението беше взето от правителството в края на септември, като беше отбелязано, че това е най-големият ръст на линията на бедност за последните десет години.

Ръст на прага за регистрация по ДДС

Минималният праг на облагаемия годишен оборот за регистрация по ДДС се увеличава от 50 000 лв. на 100 000 лв.

Очаква се да се засегнат голям брой малки и средни предприятия, които да станат по-конкурентноспособни и да намалят административните си разходи.

Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно лицата, които желаят да са регистрирани по ДДС, тъй като законопроектът им дава право на избор.

По-евтини винетки

От днес (1 януари 2023 г.) винетките ще поевтинеят с близо 10%.

Годишната винетка ще струва 87 лева, тримесечната - 48 лева, месечната - 27 лева, седмичната - 13 лева, а уикенд винетката - 9 лева.

По-евтини с 10 процента, са електронните винетки. Отпадна, обаче мярката за подпомагане на шофьорите с отстъпка от 25 стотинки на литър заредено гориво.

Промени и в столичния градски транспорт

В столичния градски транспорт вече се пътува с електронни билети за време, които задължително трябва да се валидират при качване в превозното средство.

Предлага се и нов вид превозен документ - 24-часова карта за неограничен брой пътувания с всички видове транспорт, а цената е 6 лева. Има и 72-часова карта за 15 лева, както и седмична с два безплатни дни. Вече няма превозни документи на хартия.