Банките в страната са платили най-голямата сума под формата на лихви по депозитите на домакинствата от повече от 2 години, сочи справка на Darik Business Review.

Сумата за ноември е 5.46 млн. лева спрямо 4.54 млн. лв. месец по-рано и 3.1 млн. лв. преди година.

Нещо повече – платените лихви през ноември са двойно по-високи от тези през юни, или само пет месеца по-рано.

Общо от началото на 2022 г. банките са платили на домакинствата 36.5 млн. лв. спрямо 41.4 млн. лв. за същия период на 2021 г. и 62.27 млн. лв. към ноември 2020 г.

Изнесената статистика преди дни от централната ни банка показва сериозно увеличение на лихвите по депозитите в евро, но и запазване на нивата по левовите влогове.

Нов рекорд за спестяванията

През ноември се отчита нов рекорд на депозитите на домакинствата. Те вече са 72.4 млрд. лв. спрямо 68.8 млрд. лв. година по-рано.

Ръстът през ноември е шести пореден, а традиционно декември е най-силен за спестяванията. В последните години през него българите спестяват съответно 1.3 млрд. лв., 1.6 млрд. лв. и 1 млрд. лв.

Данните за декември ще бъдат обявени в края на януари.

За първите 11 месеца на 2022 г. спестяванията отчитат ръст от 4.3 млрд. лв., а за последните 12 месеца нарастването е от 5.6 млрд. лв.

Ръст на левовите депозити

През ноември левовите депозити достигат дял от рекордните 62.52% от всички спестявания на домакинствата. Това се случва на фона на повишението при лихвите по евровите спестявания и евентуалното ни влизане в еврозоната след по-малко от година.

Делът на другите спестявания (бел. ред. най-вече щатски долари) намалява до 7.14%, докато евровите отчитат леко повишение до 30.34 на сто.