Китайските компании плащат все по-сериозни суми за наемане на т. нар. "виртуални" служители.

По данни на технологичния гигант Baidu, броят на проектите за виртуални хора, по които компанията работи за свои клиенти, се е удвоил от 2021 г. насам. Ценовият диапазон е много широк, като започва от 2800 и достига до 14 300 щатски долара на година.

Виртуалните хора са комбинация от анимация, звукови технологии и машинно обучение, които създават дигитализирани човешки същества. Те могат да изпълняват най-различни задачи - от песни и танци до виртуална асистенция и общуване на живо. 

На Запад тези дигитални същества все още се намират в периферията на киберпространството, но в Китай вече се срещат все по-често, предава CNBC.

Сред "работодателите" на виртуалните хора има компании за финансови услуги, туристически агенции и държавни медии

Тъй като технологията се подобрява, разходите са спаднали с около 80% спрямо миналата година. В момента цената за наемане на триизмерен виртуален човек е около 100 000 юана (14 300 долара) на година и около 20 000 юана (около 2 900 долара) за двуизмерен.

Baidu очаква, че индустрията за виртуални хора като цяло ще продължи да расте с 50% годишно до 2025 г. Тя се ползва и с подкрепата на правителството. 

Китай настоява силно за развитието на виртуални хора.

Пекин обяви през август план за изграждане на местна индустрия за виртуални хора с оценка от 50 милиарда юана (7.3 млрд. долара) до 2025 г.  

Миналата есен правителството на страната публикува подробен план за ускоряване на развитието в сферата на виртуалната реалност. Последният петгодишен план, публикуван миналата година, включваше призив за по-активна дигитализация на икономиката. 

От гледна точка на бизнеса, голяма част от фокуса пада върху това как виртуалните хора могат да генерират съдържание.

"Марките в Китай търсят алтернативни канали за промотиране на своите стоки и услуги, след като много знаменитости и инфлуенсъри попаднаха под ударите на закона заради укриване на данъци или лични скандали", казва Сириус Уанг, главен продуктов директор на консултантската компания Kantar за китайския пазар.

Най-малко 36% от потребителите в Китай са гледали виртуален инфлуенсър или дигитална знаменитост през последната година, показва едно от проучванията на Kantar. 21% са гледали виртуален човек, водил събитие или на новинарска емисия. 

45% от рекламодателите казват, че биха могли да спонсорират представянето на виртуален инфлуенсър през 2023 г. или да поканят виртуален човек да се присъедини към събитие на тяхната марка, според доклада на Kantar.

Много от големите технологични компании в Китай вече разработват продукти в индустрията на виртуалните хора

Приложението за стрийминг на видео и игри Bilibili беше един от първите играчи на този пазар, които възприеха концепцията за виртуалните хора като "мейнстрийм".

Компанията придоби екипа зад виртуалния певец Luo Tianyi, чийто образ и звук са изцяло създадени от технологиите. През последната година разработчиците се фокусираха върху подобряването на текстурата на гласа на изпълнителя чрез използване на алгоритъм с изкуствен интелект. 

Luo Tianyi беше създаден през 2012 г. и вече има близо 3 милиона фенове и дори участва на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин миналата година.

Bilibili наема и много виртуални водещи под формата на аватари на реални хора. По данни на компанията, 230 000 виртуални водещи са започнали да излъчват на нейната платформа от 2019 г. насам, а времето за излъчване се е увеличило близо три пъти спрямо предходната година.

Tencent обяви в последния си финансов отчет, че Tencent Cloud AI Digital Humans предоставя чатботове за сектори, като финансовите услуги, туризма и автоматизираната клиентска поддръжка. Next Studios, която е дъщерна фирма на компанията, също разработи виртуален певец и виртуален жестомимичен преводач.

Междувременно, в индустрията навлизат и по-малки компании

Стартъпът Well-Link Technologie, чиято техническа поддръжка за "cloud" системите на китайския разработчик на видеоигри miHoYo му донесе успех в гейминг индустрията, обяви в края на 2022 г., че е разработил още един модел на виртуален човек в съвместен проект с Haixi Media.