През 1999 г. милиардерът Марк Кюбан си купува частен самолет Gulfstream V по интернет на цена от 40 млн. долара. Покупката му осигурява място в книгата на Гинес, където той и до днес държи рекорда за най-голяма единична онлайн трансакция.

Купуването на частен самолет “винаги е била моята голяма цел,” казва пред Money през 2017 г. звездата от телевизионното риалити предаване Shark Tank и собственик на баскетболния отбор Далас Маверикс, “защото активът, който ценя най-много, е времето, а самолетът ми печелеше време.”

Кюбан допълва, че винаги е бил внимателен с парите си и че „живее в една и съща къща от 18 години и не сменя често колите си ”, но оправдава похарчените 40 млн. долара за самолет.

“Има прекалено много примери за това как самолетът ми е помагал,” казва Кюбан в интервю за Business Jet Traveler. “Полет след късен мач на отбора, за да съм навреме за среща на следващата сутрин. Излизането от среща, за да съм вкъщи за първия танц с дъщеря ми. Това е част от живота ми, без която не мога.

Това означава, че разполагам с повече часове от деня, които да прекарвам с приятели и роднини. Означава, че мога да върша повече работа. Означава, че мога да пътувам комфортно със семейството си. Това е нещо, което променя живота и правилата на играта.”

Кюбан, който след това си купува още два частни самолета, не е единственият милиардер, който смята, че покупката си заслужава. Опра Уинфри също се наслаждава на удоволствието от частния самолет.

“Бих казала, че да имаш частен самолет е най-големият лукс,” казва Уинфри в интервю за British Vogue. “Защото сега си в Ню Йорк, а след минута може да си кажеш, че искаш да летиш до Лондон.”

В крайна сметка, “времето е актив, който не притежавам,” пише Кюбан за Men’s Fitness. По тази причина “брутално скъпият” частен самолет, който “ми пести часове наред”, си заслужава напълно цената.