В Канада влезе двегодишна забрана за купуването на жилища от страна на някои чужденци.

Тя има за цел да облекчи ситуацията на един от най-недостъпните жилищни пазари в света.

През лятото на 2022 г. средната цена на жилищата в Канада е 777 200 канадски долара (568 000 долара) или повече от 11 пъти над средния доход на домакинствата след данъци.

Някои хора разкритикуваха забраната, заявявайки, че не е ясно какъв ефект ще окаже тя върху жилищния пазар в страната.

Жителите, които нямат канадско гражданство, съставляват по-малко от 6% собствениците на жилища в Онтарио и Британска Колумбия, където, според официалната статистика, цените на имотите са най-високи.

От 1 януари се забранява на хора, които не са канадски граждани или не живеят постоянно в Канада, да купуват жилищни имоти, а всеки, който наруши забраната, ще бъде глобяван с 10 000 канадски долара.

В края на декември, малко преди забраната да влезе в сила, канадското правителство обяви някои изключения, в това число за международни студенти, които пребивават в страната поне от пет години, бежанци и хора с временни разрешителни за работа.

В свое изявление министърът по жилищните въпроси Ахмед Хюсеин заяви, че забраната има за цел да обезкуражи купувачите да гледат на жилищата като на стока вместо като на място, в което се живее и създава семейство.

"Посредством тези законодателни промени ние предприемаме действия, за да гарантираме, че жилищата са собственост на канадци за благото на всички, които живеят в тази държава," казва Хюсеин.

И макар цените на имотите в Канада да се понижиха леко през 2022 г., те остават много по-високи, в сравнение с преди десетилетие.

Те са с 48% по-високи през миналата година, в сравнение с 2013 г., когато средната цена на жилищата е 522 951 канадски долара.

Междувременно, средният доход на домакинствата в Канада не успява да следва темпа на поскъпването на имотите. Последните данни сочат, че средният доход на домакинствата след данъци се е повишил с 9.8% в периода 2015 – 2020 г.

Тези данни показват, че жилищният пазар в Канада е един от най-недостъпните в света, като страната изпреварва по този показател Нова Зеландия и САЩ, според анализа на Statista на съотношенията цени на имоти/жилища.

Средната цена на жилищата в два от най-големите канадски градове – Торонто и Ванкувър, надхвърля 1 млн. канадски долара, като те често попадат в класации на десетте най-недостъпни градове в света по отношение на имотите.

Нова Зеландия прие сходни законодателни промени през 2018 г., забранявайки на чужденците да купуват имоти на фона кризата в страната с достъпността на жилищата.

Цените на имотите с отчетена инфлация обаче продължават да се покачват в Нова Зеландия след влизането в сила на забраната.

Други страни приложиха различни мерки, за да ограничат собствеността на жилища от страна на чужденци, в това число определяйки специални ограничени зони, в които хора, които не са жители на страната, нямат право да купуват имоти или пък наложиха допълнителни такси за чуждестранни купувачи на жилища.