Дубай ще е третият най-популярен град за покупка на престижен имот в следващите 1-2 години. Това показва анкета на Knight Frank сред клиенти от САЩ, Великобритания, Сингапур и Китай.

През следващата година цените на имотите в Дубай се очаква да скочат с 13.5% - най-висок ръст сред всички популярни имотни дестинации в света.

Преди около два месеца от консултантската компания отчетоха растеж в стойността на имотите в Дубай от 29% през третото тримесечие на 2022 г., както и от 89% за последните 12 месеца.

Продължаващ бум или балон?

Real Estate Bubble Index на UBS, обявен през ноември, показва, че реална оценка на имотите в момента има на едва четири от всички изследвани имотни пазари. Полската столица Варшава е с най-нисък индекс (0.15), докато Дубай е на второ място по този показател (0.16).

Защо все повече хора местят бизнеса и дома си в Дубай?

Сигурността е една от най-важните причини все повече хора да се насочат към Дубай. Редица милионери и милиардери сменят адресната си регистрация за постоянно, докато други купуват втори дом в емирството, в който да прекарват студените зимни месеци.

Луксът си има цена

Днес луксозен имот в Дубай може да се купи на цени от около 4 000 до 5 000 евро на кв. м. Разбира се, жилищата на топ локации се предлагат и на двойно по-високи цени.

Разликите между пазарите в България и в Дубай

Имотите в Дубай се предлагат на реалната си квадратура. В България проектите се продават с общи части, които в повечето случаи са около 15-20% от квадратурата на жилището, а има и такива с по 30 на сто.

Жилищата в емирството се предоставят на новите собственици завършени до ключ, както и със задължително паркомясто, зависещо от броя на спалните. Всичко това е калкулирано в цената на имота.