Броят на банковите обири в Дания е паднал до нула през миналата година, след като засилената охрана и намаленото използване на пари в брой в скандинавската страна правят този вид престъпна дейност не особено доходоносна.

Банковите обири в страната намаляват устойчиво от 2000 г., когато са отчетени 221 обира, или почти по един на ден, в който банковите клонове са отворени.

През 2021 г. в Дания има само един банков обир, според организацията Finance Denmark

Засиленото наблюдение с камери, усъвършенстваните алармени системи и по-задълбоченото сътрудничество с полицията са помогнали за намаляването на броя на обирите, според Майкъл Буск-Йепсен, директор Дигитализация във Finance Denmark.

Друг фактор за спада в броя на обирите е драстичното намаление на броя касиери. От близо 800 клона в Дания, само около 20 все още разполагат със служители, занимаващи се с депозити и теглене на средства, казва Буск-Йепсен пред CNN.

Повечето клиенти използва приблизително 2 000-те банкомата в страната. Скокът в използването на карти и приложения за разплащане от страна на датчаните също така означава, че в страната има по-малко кеш в обращение.

Тегленията на пари в брой са намалели с около 75% през последните шест години, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на централната банка на страната.

Населението на Дания е около 5.9 милиона души, а страната редовно попада в челото на класациите на най-щастливите държави. През 2022 г. тя беше изпреварена единствено от Финландия в класацията World Happiness Report, получавайки високи резултати в категориите продължителност на живота, БВПО на глава от населението, социална подкрепа и ниска корупция.

Банковите обири намаляват и в други държави, тъй като преминаването все повече към дигитално банкиране води до увеличение на киберпрестъпленията, като хакове и фишинг атаки, които се целят в банкови данни и друга лична информация.

Щатските банки са обект на 1 724 обира през 2021 г., според данни на ФБР. За сравнение, обирите през 2004 г. са 7 556. Онлайн банковите измами се увеличават и в Дания, казва Буск-Йепсен. “Преди банковите обирджии отиваха в банките, а сега се целят в клиентите,” допълва той.