Линии, точки и други символи, рисувани в пещери през последната ледникова епоха, може да са най-ранният пример за прото писменост - символи, които предават малко количество информация, подобно на емотикони.

Публикувано в Cambridge Archaeology Journal проучване показва, че 20 000-годишни маркировки, направени от ловци-събирачи заедно с рисунки на животни, показват животинско поведение, „критично“ за оцеляването на хората.

Маркировките - линии, точки и знаци "Y" - са открити в повече от 600 изображения от ледниковата епоха върху стени на пещери и преносими предмети в цяла Европа, според изследването на университета Дърам в Англия.

Pixabay

„Отдавна подозирахме, че тези последователности от маркировки, открити заедно с изображения на хищни животни, казват нещо за тези животни, но нямахме представа какво“, посочва за CNN Пол Петит, съавтор и професор по палеолитна археология в университета Дърам.

„Записването на животинското поведение е било от решаващо значение за палеолитните ловци-събирачи“, добавя той.

Констатациите разкриват още, че хората от ледниковия период в Европа са използвали календар, базиран на лунните цикли.

Според Петит, има повече от 30 нефигуративни знака в палеолитното изкуство, но съавторът на изследването Бенет Бейкън - консерватор на мебели и независим изследовател, който прави първоначалната хипотеза и откритие, разглежда трите най-често срещани маркировки.

Статистически анализ на голям набор от данни, състоящ се от символи за животни, живели през периода, позволява на изследователите да съпоставят месеците от годината, в които видовете участват в определено поведение, като чифтосване, раждане или миграция.

Екипът вярва, че символът "Y" означава раждане, а периодите на чифтосване са илюстрирани с дължини на последователности от линии и точки, които не съдържат "Y". Те обаче не откриват никакви означения за периодите на миграция.

Най-ранната форма на писменост в света е шумерската, създадена от населението на Месопотамия (днешни Ирак, Турция и Сирия), която датира от 8000 г. пр.н.е.