Петролът поскъпва във втора поредна сесия в петък сутринта, след като данните за петролните запаси в САЩ и повторното отваряне на границата между Китай и Хонконг подкрепиха перспективите за търсенето.

Страховете от задаващата се рецесия обаче все още оказват натиск върху цените и "черното злато" е на път да регистрира спад на седмична база.

Данните на американското енергийно министерство показват, че петролните запаси в САЩ са нараснали малко повече от очакваното през последната седмица на декември, като по-голямата част от този ръст се дължи на освобождаването на близо 3 милиона барела от стратегическия петролен резерв.

Свиващите се запаси от бензин пък са сигнал за това, че потреблението на суров петрол остава силно през празничния сезон.

Китай - най-големият вносител на суров петрол в света, заяви, че ще отвори отново границата си с Хонконг до 8 януари, като това е поредната крачка встрани от стриктната политика на страната за нулев COVID-19.

Този ход засили очакванията за по-силно икономическо възстановяване в страната и за ръст в търсенето на петрол.

Фючърсите на петрола от сорта брент се повишиха с 0.8%, до 79,44 долара за барел тази сутрин, докато тези на американския лек суров петрол се скочиха с 1.1%, до 74,44 долара за барел.

И двата сорта обаче са на път да загубят над 7% от началото на седмицата заради мрачното начало на новата година.  

Протоколът от заседанието на Федералния резерв през декември показа, че централните банкери подкрепят по-малки повишения на лихвите през следващите месеци, но в същото време призовават лихвените проценти в САЩ да останат по-високи за по-дългъг период от време - сценарий, който може да натежи допълнително върху икономическата активност и да намали търсенето на суров петрол.

Късно снощи на Уолстрийт водещите индекси затвориха на отрицателна територия. Dow Jones Industrial Average регистрира спад от малко над процент, широкият S&P 500 отстъпи с 1.2 на сто, а Nasdaq Composite регистрира понижение от 1.5%. 

Доларът пък се задържа близо до едномесечния си връх, след като икономическите данни от САЩ подчертаха все още затегнатия пазар на труда, който може да задържи Федералния резерв по пътя на агресивното повишаване на лихвените проценти.

Доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от валути, се повиши с 0.09%, до 105.21 пункта тази сутрин, след като в четвъртък скочи с 0.9%, до 105.27 пункта.

Индексът е на път да отбележи седмичен ръст от над 1.6%, който би бил най-силният от септември насам.