Инфлацията в еврозоната намалява във втори пореден месец през декември, но анализатори не очакват това да промени тона на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Общата инфлация, която включва цените на енергийните и хранителните продукти, е на ниво от 9.2% на годишна база през декември, сочат предварителни данни на европейската статистическа служба Евростат.

Инфлацията през ноември беше 10.1%, което представляваше първото леко понижение на цените от юни 2021 г.

Основната инфлация, която изключва волатилните цени на енергийните, хранителните продукти и горивата, обаче нараства до нов връх от 5.2%, очертавайки опасенията на централните банкери, че по-ниските цени на горивата и енергията ще свалят основната инфлация, но без да повлияят на основния инфлационен натиск.

Икономиката на еврозоната беше поставена под огромен натиск след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., като цените на енергийните и хранителните продукти скочиха през миналата година.

В опит да се бори с повишаващите се цени, Европейската централна банка повиши лихвите на четири пъти през 2022 г. и обяви, че вероятно ще продължи да го прави и през тази година. Основната лихва на банката в момента е на ниво от 2%.

Въпреки признаците за отслабване на инфлацията, анализатори твърдят, че е прекалено рано за радост и не очакват отклонение в политиката на ЕЦБ.

"Лихвите ще достигнат 3% и вероятно ще трябва да се задържат на това ниво през цялата година, въпреки че рецесията става все по-очевидна,” казва пред CNBC Хетал Мета от Legal & General Investment Management.