Когато милиардерът Ричард Брансън е на 15 години, той напуска училище, за да издава собствено списание. Основателят на Virgin Group казва, че е взел решението по една много проста причина - знаел е, че може да печели пари от това.

Той се обажда на няколко компании и им предлага да публикува реклами, насочени срещу техните конкуренти, като събира между 3000 и 4000 долара за своето списание Student.

Директорът на училището на Брансън обаче е изненадан от неговата настоятелност и го предупреждава, че "или ще отиде в затвора, или ще стане милионер“. 

Директорът, всъщност, се оказва прав. За щастие, Брансън не попада зад решетките, но разполага с нетно състояние от приблизително 3.5 милиарда долара към днешна дата.

Неговата предприемаческа империя се разшиява извън тийнейджърско списание и днес включва авиокомпании, казина, хотели и много други предприятия. 

Брансън казва, че е основал Student Magazine, защото смятал, че традиционната учебна програма не го учела на нищо интересно или адекватно. Вместо да учи геометрия, той искал да научи за продължаващата по онова време война във Виетнам.

„Има много неща, за които обичам да уча, но не и нещата, на които ме учат учителите по математика или учителите по френски. Заради това, в крайна сметка, създадох списание, което даде глас на младите хора да изразят разочарованието си", спомня си 72-годишният Брансън, цитиран от CNBC. 

Това може да е било и рефлексивна реакция на неговите затруднения в академичните среди.  Брансън често е говорил за това как се е справял зле в училищните часове заради дислексията си.

В публикация в своя личен блог от 2019 г. Брансън пише, че дислексията често се свързва с високи нива на креативност и способности за решаване на проблеми.

„Това са умения, които ще бъдат спешно необходими в новия свят на работа. Решаването на проблеми, креативността и въображението ще бъдат много търсени с възхода на изкуствения интелект и автоматизацията", смята предприемачът. 

Разбира се, за да се изгради многомилиардна бизнес империя, е необходимо доста повече от това, особено ако сте напуснали училище на 15-годишна възраст. На базово ниво трябва да идентифицирате стоките или услугите, които хората искат, и да намерите начин да печелите от тях. 

Вашите бизнес умения трябва да вървят ръка за ръка и с други "меки" умения. Високата емоционална интелигентност и способностите за критично мислене са особено важни, според проучване на Ernst & Young.

За Брансън това са умения, придобити в ранна детска възраст. „В ранна възраст научих колко е важно да извадя най-доброто от хората. Осъзнах навреме, че трябва да се обградя с хора, които са по-добри в неща, в които аз не бях добър, именно поради моята дислексия“, спомня си той.