Близо 90% от населението на Хенан - третата най-многолюдна китайска провинция, са заразени с COVID-19, твърдят местните здравни власти.

Броят на заразените възлиза на 88.5 милиона души, обявиха на пресконференция.

Китай се бори с безпрецедентен скок в броя на случаите, след като през декември се отказа от политиката си на нулев COVID.

Този ход последва редките протести срещу блокадите, карантините и масовото тестване, на което бяха подложените жителите.

Местните власти не обявиха подробности за това кога са регистрирани заразяванията, но след като предишната политика на нулев COVID на Китай поддържаше техния брой минимален, по-голяма част от инфекциите в Хенан вероятно са от последните няколко седмици.

Посещенията в болници в Хенан са достигнали пик през декември, "след което трайно намаляват ".

Данните от провинция Хенан са в рязък контраст с правителствените данни за COVID. 

Според официалните данни, едва 120 000 души в страната с население от 1.4 млрд. долара са заразени, а 30 души са починали, след като властите вдигнаха ограниченията.

Вчера Пекин също така вдигна задължителната карантина за всички пристигащи от чужбина и отвори границата си с Хонконг.

При първата вълна преди пътуванията за празниците официалните данни показаха, че 34.7 милиона души са пътували в страната в събота. Това представлява увеличение от над една трета, в сравнение с миналата година.

Броят на случаите се очаква да скочи, тъй като страната ще отбележи Лунната нова година по-късно през месеца, като милиони хора се очаква да пътуват от големите градове, за да посетят родините си в провинцията.

Като цяло властите очакват над 2 млрд. индивидуални пътувания.