Централната банка на Швейцария отчете 132 млрд. швейцарски франка (143 млрд. долара) загуба за финансовата 2022 г., сочат предварителни данни на финансовата институция.

Това е най-голямата загуба в 116-годишната история на банката, като се равнява на близо 18% от прогнозирания БВП на Швейцария в размер на 744.5 млрд. швейцарски франка (806 млрд. долара).

Предишната рекордна загуба на банката беше за 23 млрд. франка от 2015 г.

В резултат на това финансовата институция не е осъществила обичайните плащания към швейцарското правителство, като плащанията към акционерите също ще бъдат засегнати. През 2021 г. банката обяви 26 млрд. франка печалба (28 млрд. долара).

Общо 131 млрд. франка от загубата се дължат на позициите в чуждестранна валута, а 1 млрд. франка от тези в швейцарски франкове.

От юни 2022 г. швейцарският франк се търгува на цена над 1 евро - ниво, което преди това проби за кратко през 2015 г. след „отвързването“ на франка от европейската валута при курс 1.20.

В исторически план Швейцария се опитва да ограничава поскъпването на франка заради износа, въпреки че анализатори твърдят, че въпреки поскъпващия франк, швейцарските компании успяват да останат конкурентоспособни заради инфлацията в еврозоната.

През декември Централната банка на Швейцария повиши лихвите за трети път през 2022 г. - до 1%. Това беше отговор на инфлацията в страната която е на ниво от 3% - доста под инфлацията в еврозоната, която е 10%.

Централната банка беше засегната през миналата година и от загуби по портфейла ѝ от акции и облигации на фона на пониженията на пазарите. Тя обаче отчете печалба от 400 млн. франка от притежаваното от нея злато.