Наскоро открита комета ще се появи в нощното небе за първи път от 50 000 години.

Наблюдавана за първи път на 2 март 2022 г. от астрономи в обсерваторията Паломар в Калифорния, кометата ще стигне най-близо до Слънцето на 12 януари, според НАСА.

Наречено C/2022 E3 (ZTF), небесното тяло следва орбита, която минава през външните части на слънчевата система, поради което му е необходимо дълго пътуване, докато отново мине покрай Земята, според The Planetary Society, цитирано от CNN.

Наблюдаващите небето в Северното полукълбо с телескопи и бинокли трябва да следят ниската част на североизточния хоризонт точно преди полунощ, за да видят кометата на 12 януари, според EarthSky.

C/2022 E3 (ZTF), която постоянно свети, приближавайки се до Слънцето, впоследствие ще направи най-близкото си преминаване покрай Земята между 1 февруари и 2 февруари.

Това ще се случи на разстояние от около 42 милиона километра, според EarthSky, а наблюдателите ще могат да видят кометата близо до ярката звезда Поларис, наричана още Полярна звезда.

Кометата ще се вижда през бинокъл в сутрешното небе за обитателите на Северното полукълбо през по-голямата част от януари, а тези в Южното полукълбо ще могат да я наблюдават в началото на февруари, според НАСА.

В зависимост от това колко ярка ще бъде през следващите седмици, C/2022 E3 (ZTF) може дори да е видима с невъоръжено око при тъмно небе към края на януари.

Кометата се различава от звездите по „опашките“ от прах и енергизирани частици, както и по светещата зелена глава, или кома.

Това е обвивка, която се образува около комета, когато тя минава близо до Слънцето, карайки леда да сублимира или да се превръща директно в газ. Тези физични процеси правят небесното тяло „размито“, когато се наблюдава през телескопи.