Можете да намалите риска от ранна смърт с близо 20%, само като включите в диетата си повече храни от избрани от вас четири модела на здравословно хранене.

Това сочат данните от ново проучване, цитирано от CNN.

Хората, следвали внимателно някой от моделите на здравословно хранене, всички от които са насочени към консумацията на повече пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения, се радват на по-малка вероятност да умрат от рак, сърдечно-съдови заболявания, респираторни и невродегенеративни заболявания.

Резултатите от проучването, публикувани в списание JAMA Internal Medicine, показват, че има повече от един начин да се храните добре и да извлечете ползи за здравето от това.

Хората често се отегчават от следването на един начин на хранене, според съавтора на изследването д-р Франк Ху, „така че е добра новина, че имаме голяма гъвкавост по отношение на създаването на наши собствени здравословни диетични модели, които могат да бъдат съобразени с индивидуалните хранителни предпочитания, здравословни условия и култури.

Например, ако спазвате средиземноморската диета и след няколко месеца искате да опитате нещо различно, можете да преминете към диетата DASH (Диетични подходи за спиране на хипертонията) или към полувегетарианска диета“, казва Ху, който е професор по хранене и епидемиология и председател на катедрата по хранене в Харвардския университет.

Pixabay

Дългосрочно проучване

Проучването проследява хранителните навици на 75 000 жени и повече от 44 000 мъже в продължение на 36 години. Никой от тях няма сърдечно-съдово заболяване в началото на проучването, а малцина са пушачи. Всички попълват въпросници относно храненето си на всеки четири години.

„Това е едно от най-големите и най-продължителни проучвания на препоръчителните диетични модели и дългосрочния риск от преждевременна смърт и смърт от сериозни заболявания“, казва Ху.

Той и неговият екип оценяват доколко участниците спазват четири стила на здравословно хранене, които са в синхрон с настоящите диетични насоки на експертите в САЩ.

Придържане към здравословна диета

Стриктно придържащите се към здравословна диета намаляват с приблизително 20% риска от ранна смърт. Проучването установява още, че рискът от смърт от определени хронични заболявания пада, ако хората подобрят диетата си с течение на времето.

Участниците, подобрили диетата си с 25%, биха могли да намалят риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания от 6% до 13%, както и риска от смърт от рак със 7% до 18%. Наблюдава се до 7% спад на риска от смърт от невродегенеративно заболяване, като деменция.

Намаляването на смъртността от респираторни заболявания пък е много по-голяма - от 35% до 46%.

Какъв е изводът?

Никога не е твърде късно да се възприемат модели на здравословно хранене, като ползите от това могат да бъдат значителни по отношение на намаляването на риска от ранна смърт.

Хората разполагат с голяма гъвкавост по отношение на създаването на свой собствен здравословен хранителен модел. Общите принципи обаче диктуват прием на повече храни на растителна основа и по-малко червено месо, преработени храни, добавена захар и натрий.