Всички ги ядем – ултрапреработени храни, като замразена пица и готови за консумация ястия, които правят натоварения ни живот много по-лесен.

Освен това те са адски вкусни - кой не харесва хотдог, колбаси, бургери, пържени картофи, газирани напитки, бисквити, торти, бонбони, понички и сладолед?

Ако обаче повече от 20% от дневния ви прием на калории идва от ултрапреработени храни, повишавате риска си от когнитивен спад, установява ново проучване.

Pixabay

Това количество би се равнявало на около 400 калории на ден при диета с прием на 2000 калории. За сравнение, малка порция пържени картофи и обикновен чийзбургер от McDonald's съдържат общо 530 калории.

Частта от мозъка, отговаряща за способността да се обработва информация и да се вземат решения, е особено силно засегната от тези навици на хранене, според проучване, публикувано в JAMA Neurology и цитирано от CNN.

При мъжете и жените, консумиращи най-много ултрапреработени храни, се наблюдава с 28% по-бърз общ когнитивен спад и ускорено с 25% намаление на способността за обработка на информация и вземане на решения, в сравнение с консумиращите по-малко преработени храни, установява проучването.

От резултатите учените заключават, че ултрапреработените храни са вредни за нашите мозъци.

Налице е обаче и интересен обрат. Ако качеството на цялостната диета е високо - човекът консумира много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни протеини, връзката между ултрапреработените храни и когнитивния спад изчезва.

Лоши калории

Проучването проследява над 10 000 бразилци в продължение на до 10 години. Малко над половината от участниците в него са жени, а средната възраст е 51 години. В началото и в края му са проведени когнитивни тестове, като е уточнена и диетата на участниците.

„В Бразилия ултрапреработените храни съставляват 25% до 30% от общия дневен прием на калории. Имаме McDonald’s, Burger King и ядем много шоколад и бял хляб. За съжаление, не се различаваме много от други западни страни“, казва съавторът д-р Клаудия Суемото, асистент в отдела по гериатрия в Медицинския факултет на Университета в Сао Пауло.

Pixabay

„Петдесет и осем процента от калориите, консумирани от гражданите на Съединените щати, 56.8% от калориите, консумирани от британските граждани, и 48% от калориите, консумирани от канадците, идват от ултрапреработени храни“, посочва Суемото.

Те се дефинират като „промишлени хранителни вещества (масла, мазнини, захари, нишесте и протеинови изолати), които съдържат малко или никакви цели храни и обикновено включват ароматизатори, оцветители, емулгатори и други добавки“, според проучването.

Не вредят само на мозъка

В допълнение към въздействието върху когнитивните способности, вече е известно, че ултрапреработените храни повишават риска от затлъстяване, водят до проблеми със сърцето и кръвообращението, диабет, рак и съкращават живота.

Ултрапреработените храни, като цяло, са лоши за целия ни организъм, категорични са експертите.

Те обикновено са с високо съдържание на захар, сол и мазнини, които благоприятстват възпаленията - най-голямата заплаха за здравословното стареене на тялото и мозъка, според д-р Руди Танзи, професор по неврология в Медицинското училище на Харвард и директор на отдела за изследване на генетиката и стареенето в Масачузетската болница в Бостън, който не участва в изследването.

„Междувременно, тъй като са удобни като бързо хранене, те заместват консумацията на храни с високо съдържание на растителни фибри, които са важни за поддържане на здравето и баланса на трилионите бактерии в чревния ви микробиом“, добавя Танзи. А това е особено важно за здравето на мозъка и намаляване на риска от мозъчни заболявания, свързани с възрастта, като например Алцхаймер.

Какво да направите?

Ако включвате ултрапреработени храни в диетата си, опитайте се да им се противопоставите, като се храните и с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

Един лесен начин да гарантирате качеството на диетата си е да приготвяте храната си от нулата, съветва Суемото.

„Това наистина не отнема чак толкова много време и си струва, защото ще защитите сърцето си и ще предпазите мозъка си от деменция или Алцхаймер“, добавя тя.