Често мислим за това как храните, които конусмираме, влияят на нашето сърце, на талията ни и дори на околната среда. Те обаче оказват сериозно влияние и върху нашия мозък.

Хранителният експерт и психиатър Ума Найду изследва как промените в начина на хранене могат да доведат до значителни подобрения на нашето настроение и психическо благосъстояние.

Храни, като листни зеленчуци, цветни плодове и зеленчуци, морски храни, ядки, бобови растения и семена, спомагат за по-доброто здраве на мозъка.

Ето пет храни, които Наиду препоръчва да избягвате, ако искате да поддържате паметта си добра и ума бистър. Разбира се, да бъдат елиминирани напълно тези храни е трудно, така че умерената консумация в случая е от ключово значение.

1. Храни, произведени с промишлени и преработени масла от семена

Силно преработените масла често се извличат от соя, царевица, рапица, памучно и слънчогледово семе, както и семе от сафлор, като съдържат много омега-6 мастни киселини.

Прекомерната консумация на омега-6 може да накара тялото да отделя химикали, които да доведат до възпаление на мозъка. Ако сотирате зеленчуци или печете риба или месо, Найду препоръчва да се използва зехтин, кокосово масло или масло от авокадо.

2. Храни с добавена и рафинирана захар 

Нашият мозък използва енергия под формата на глюкоза - вид захар, за да подхранва клетъчната дейност. Консумацията на големи количества захар обаче може да доведе до прекомерни количества глюкоза в мозъка.

Това пък може да причини нарушения на паметта и по-малка пластичност на хипокампуса, или частта от мозъка, която контролира паметта. 

Не забравяйте, че много пикантни храни също имат скрита добавена захар, като сосовете за паста от магазина, кетчупа, дресингите за салата и дори консервираните супи. Заменете ги с домашни алтернативи, приготвени от цели продукти.

3. Преработени храни 

Консумацията на прекалено много преработени храни може да ви изложи на риск от по-бързо стареене на клетките и на дегенеративни заболявания на по-ранен етап от живота.

Проучване от тази година показва, че участниците, които консумират високи количества супер преработени храни, като печива и газирани напитки, е по-вероятно да изпитват лека депресия, в сравнение с тези, които консумират най-малко такива храни.

Ето един съвет: Ако не можете да произнесете съставка на даден продукт или нямате идея какво представлява той, често е най-добре да го избягвате.

4. Храни с изкуствени подсладители

Когато използвате изкуствени подсладители, които нямат хранителна стойност, те могат да увеличат “лошите” бактерии в стомашно-чревния тракт, което пък да се отрази негативно на вашето настроение.

Сред тези подсладители са захарин, сукралоза и стевия. Аспартамът може да бъде изключително вреден, а проучвания го свързват директно с безпокойството. Той също така причинява окисляване, което пък увеличава вредните свободни радикали в мозъка.

Част от техните алтернативи са медът, екстрактът от монашески плод или кокосовата захар.

5. Пържени храни 

Макар това да са едни от най-вкусните храни, те могат да бъдат вредни за мозъка. Проучване сред над 18 000 души установява, че прекомерната консумация на пържени храни се свързва с ниски резултати по отношение на паметта и познавателната функция. 

Като алтернатива Найду препоръчва версии на любимите ви храни, които са печени, приготвени на фритюрник с горещ въздух или на пара.