След празниците и маратона по купуване на подаръци през декември, днес портфейлите ни са доста изтънели, а финансите ни - в недобра форма за пазаруване.

Януарските намаления обаче наистина са изкушаващи. Ако все пак се впуснете да пазарувате, трябва да следвате едно важно правило, съветват експертите от онлайн платформата „Ние, потребителите“.

Проучете има ли друга причина стоките да са толкова намалени – скрити дефекти, деформации и замърсяване в резултат на пробване от много клиенти и пренареждане от консултантите, силно ограничен избор откъм номера и цветове и други.

Експертите обръщат внимание на три важни момента, които е добре да си изясните, преди да купите стока на значително по-ниска цена от тази, на която е продавана доскоро.

Преди всичко, задайте си въпроса: нужна ли ви е тази стока точно сега и не можете ли да отложите или изобщо да пропуснете покупката?

На следващо място, трябва да се замислите за вас или за търговеца е по-важно да се осъществи тази сделка? Имайте предвид, че в момента продавачите търсят начини да пласират залежалата стока, за да може постепенно да освободят място за новите колекции, които ще започнат да зареждат за следващия сезон.

И най-важното – проверете дали няма да бъдат ограничени по някакъв начин законовите ви права, само защото ще купите нещо на значително по-ниска цена. Например, да ви кажат, че нямате право на рекламация, ако впоследствие установите наличието на някакъв дефект.

Не се примирявайте и ако опитат да ви отнемат права, с които обичайно разполагате, като това да премерите дрехата или да изпробвате функционалността на уреда преди да ги закупите.

„Тези намаления биха могли да са реални, защото са поредните. А и търговците искат да се освободят от някои стоки. Скоро ще започне организация по зареждането с нови колекции и затова имат интерес да реализират тази продукция, вместо да я прибират в склада чак за догодина. Това за тях би означавало разходи, а и риск дали въпросните стоки ще бъдат актуални през следващия сезон“, коментира Габриела Руменова от онлайн платформата „Ние, потребителите“ по Еuronews Bulgaria.

Трябва да имаме едно наум и за нелоялните практики. Такава може да бъде подвеждаща информация за условията на разпродажбата. Например, да пише намаление 50% при покупка на два броя облекла, но чак на касата да научите, че отстъпката се прилага само от цената на втората, по-евтина стока, а не за цялата сума.

Или че трябва да закупите две еднакви стоки, за да ползвате обявеното намаление – нещо, за което не сте били уведомени предварително.