През 2023 г. - след най-лошите дни от пандемията, повечето хора в САЩ, търсещи нова работа, искат такава, чието заплащане най-малко не изостава от инфлацията и осигурява известно ниво на баланс между служебните задължения и личния живот.

Те също така искат да са щастливи. В крайна сметка, повечето американци прекарват поне по осем часа на ден в работа, много от тях без платен отпуск.

За работещите от същество значение е увеличението на заплащането ще поддържа ли темпа на инфлацията, който е 7.1%. Те също така искат да знаят дали човек може да дава най-доброто от себе си на работното място и въпреки това да има време за живот извън работата.

Те се чудят кои професии обещават шестцифрена годишна заплата, голямо задоволство от работата и достатъчно свободни работни места, за да направят наемането им реалистично.

Когато става въпрос за това как американците се чувстват по отношение на настоящата си работа, броят на напускащите може би е индикатор. Този брой, който надхвърля 4 милиона в рекордните 18 месеца подред, отчита леко понижение през ноември - до 4.17 милиона, стана ясно през миналата седмица.

Нивото на напускащите нарасна отново до 3%, в сравнение с 2.9% преди това сред заетите в частния сектор, след като беше достигнало пик от 3.4% в края на 2021 г.

По-високото ниво на напускане като цяло е добър признак за икономиката - дори и за такава, в която лихвите бързо се покачват. Хората напускат по-често, когато смятат, че ще бъде по-лесно да си намерят нова работа.

Пазарът на труда обаче вече е по-конкурентен, като новите работни места в страната намаляват леко до 10.46 милиона през ноември, в сравнение с 10.51 милиона през октмоври.

Нова класация на U.S. News and World Report, базирана на данни от Бюрото за трудова статистика, определя за кои позиции се търсят най-много служители.

Класацията е изготвена по седем индикатора, в това число брой на свободните места, които се очаква да бъдат създадени за 10-годишен период, ръст на заетостта по позицията за 10-годишен период, средна заплата, заетост, бъдещи кариерни преспективи, нива на стрес и баланс между служебните задължения и личния живот.

Със средна годишна заплата от 121 000 долара, въз основа на данните от Бюрото за трудова статистика и други сайтове, най-добрата работа в САЩ е софтуерен разработчик. Практикуващите тази професия създават софтуер за изграждането и подобряването на компютърни приложения и програми.

От Бюрото за трудова статистика прогнозират 25% увеличение на тези позиции в периода 2021 – 2031 г.

Очаква се тя да е силно търсена заради повишаващия се брой на продуктите и услугите, които използват софтуер. Ниската безработица и високата средна заплата също допринасят за привлекателността на тази професия.

Повечето хора могат да изкарат четиригодишна бакалавърска степен, за да получат квалификация на софтуерен разработчик или пък да се запишат в интензивно обучение по програмиране, което може да продължи между 4 и 18 месеца, според Studydatascience.org.

“Без професионален опит кандидатстването за работа може да бъде обезсърчително. Професията на софтуерните инженери изисква конкретни умения,” посочват от сайта. “Би трябвало да имате задълбочени познания по основните азици за програмиране, като C++, HTML и JavaScript, както и базов опит в програмирането.”

На второ място в класацията на U.S. News се нарежда професията медицинска сестра със средна заплата от 123 780 долара, а челната тройка се оформя от мениджър в сферата на здравните услуги (101 340 долара).

В Топ 50 на класацията (47) пък за първи път влиза професията на самолетния пилот (134 630 долара), което се дължи на подобрените резултати при баланса между работа и личен живот, заплащането и бъдещите възможности.

Що се отнася до най-търсената работа, не всичко е перфектно. Според доклад на компанията за подбор на персонал от октомври, нивото на безработица сред софтуерните разработчици е било около 2.3% през 2022 г., в сравнение с общото ниво на безработица от 3.2% през декември.