Цените на употребяваните автомобили отчетоха силен ръст по време на пандемията заради забавянето на производството на нови коли, породено от затварянето на заводи и нарушените вериги на доставка.

Индексът Manheim Used Vehicle Value, който следи изменението на цените на старите коли на месечна база, отчете спад през декември от 0.8%.

На годишна база се отчита понижение от 14.9%. Това е най-големият спад в цените на употребяваните коли в 26-годишната история на индекса, сочат данни на най-голямата маркетплейс платформа за продажба на коли в света.

Рейтингът за декември е 219.3, което е доста по-високо от нивата преди пандемията. Средната стойност на индекса за 2019 г. беше 151.5, пише Yahoo!Finance.

“Безспортно 2022 г. донесе безпрецедентен спад в индекса, но нека се вгледаме в по-голямата картина“, казва Джонатън Смоук, главен икономист на Cox Automotive.

„Последните три години бяха изключително волатилни за пазара. В края на декември 2021 г. беше отчетено повишение от 47% на годишна база“, допълни той.

По думите му, нивата на цените от преди пандемията никога няма да се завърнат.

Данните на Dealertrack за продажбите на нови леки автомобили показват ръст от 4.9% спрямо година по-рано. 

Една от причините за това повишение е по-силният интерес към луксозните марки автомобили. Немската BMW възвърна лидерската си позиция, като през 2022 г. успя да изпревари Mercedes-Benz.