Астрономи може да са разрешили мистерията, криеща се зад необичайно ярка звезда.

Докторантът на Университета на Вашингтон Анастасиос Цанидакис и асистентът по астрономия Джеймс Дейвънпорт търсят „звезди, които се държат странно“, когато получават сигнал за потенциална аномалия от космическата обсерватория Gaia.

Създадена от Европейската космическа агенция през 2013 г., тя изпълнява мисия по създаването на най-прецизната 3D карта на Млечния път досега.

Астрономите се съсредоточават върху Gaia17bpp - звезда, която постепенно увеличава светимостта си в период от 2.5 години.

Резултатите от тяхното изследване и анализ на звездата разкриват, че самата тя не се е променила, а странният й спътник е отговорен за явлението, което изследователите наричат „седемгодишна фотобомба“.

„Вярваме, че тази звезда е част от изключително рядък тип двоична система, между голяма по-стара звезда – Gaia17bpp – и малка придружаваща звезда, която е заобиколена от експанзивен диск от прашен материал“, казва Цанидакис, цитиран от CNN.

„Тези две звезди обикалят една около друга изключително дълъг период от време – цели 1000 години. Така че улавянето на тази ярка звезда, затъмнена от прашния й спътник, е възможност, която се предоставя веднъж в живота,“ допълва той.

Космическата обсерватория Gaia наблюдава звездата от 2014 г. Изследователите събират всички известни данни и сравнявайки изображенията на Gaia17bpp, установяват, че яркостта й намалява 45 000 пъти от 2012 до 2019 г.

Астрономите случайно наблюдават звездата в края на затъмнение, продължило с години.

Какво се случва с Gaia17bpp?

„Въз основа на наличните в момента данни, тази звезда изглежда има бавно движещ се спътник, който е заобиколен от голям диск от материал“, казва Цанидакис. „Ако този материал беше в слънчевата система, той щеше да се простира от слънцето до орбитата на Земята или по-далеч.“

Въпреки че Gaia17bpp е уникална с толкова дългото си затъмнение, това не е единствената двойна звездна система, която демонстрира подобно поведение.

Астрономите са заинтригувани и от Epsilon Aurigae - звезда, която преживява затъмнение за 2 на всеки 27 години от голям спътник, който остава загадка.

Гигантската звезда Бетелгейзе също привлича вниманието на астрономите, когато се затъмнява в края на 2019 г., подбуждайки спекулации, че ще избухне в свръхнова. Вместо това звездата има прашен изблик.

В случая на Gaia17bpp образуващият прах звезден спътник може да е малка мъртва звезда, наречена бяло джудже, но учените не са съвсем сигурни какво допринася за диска от отломки около нея.

Каквато и да е тайната на тази загадка, Gaia17bpp и нейният мистериозен космически партньор са толкова далеч един от друг, че друго затъмнение вероятно ще има след векове.