Пазарната капитализация на Apple се понижи вчера под 2 трилиона долара за първи път от началото на 2021 г.

Това се случва една година, след като производителят на iPhone се превърна в първата публична компания, преминала границата от 3 трилиона долара оценка.

Вчера книжата на Apple поевтиняха с близо 4% след изнесени данни за по-слабо търсене на продуктите й. Според Nikkei, наскоро от компанията са информирали част от доставчиците, че ще имат нужда от по-малко части през първото тримесечие на годината, пише CNN. Сред засегнатите продукти са AirPods, MacBooks и Apple Watch.   

Както и други големи компании, Apple среща проблеми с нарушените вериги за доставки, както и притеснения от задаващата се рецесия. Тя може да се изрази в намалено потребление от страна на потребителите на по-скъпи продукти, като iPhone.

Преди началото на коледните и новогодишните празници от Apple обявиха, че отчитат „силно търсене“ на новите модели смартфони iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. От компанията обаче информираха, че доставките може да се забавят заради високия брой случаи на COVID-19 в Китай.

Книжата на други от големите технологични компании отчитат още по-голям спад от този на Apple.

Акциите на Amazon и на компанията-майка на Facebook - Meta, са загубили 50 и 63% от стойността си в последните 12 месеца. За същия период понижението при Apple е от 31%.

Ннито една публична компания до момента обаче не е губила повече от 1 трилион долара от капитализацията си в рамките на година.