Индексите на Уолстрийт регистрираха повишения, на фона на засилващия се оптимизъм сред инвеститорите, че данните за инфлацията в САЩ ще покажат забавяне на ръста на потребителските цени.

Икономистите очакват индексът на потребителските цени да се понижи до 6.5% на годишна база за декември под натиска на по-ниските цени на колите, петрола и наемите.

Евентуалните признаци на отслабване на инфлационния натиск засилиха очакванията сред инвеститорите, че Федералният резерв на САЩ ще намали темповете, с които повишава лихвените проценти. 

Късно снощи Dow Jones Industrial Average приключи сесията с ръст от 0.8%, Nasdaq Composite добави 1.8%, а широкият S&P 500 регистрира повишение от 1.3 на сто. 

Ръстът на Уолстрийт идва малко преди водещите американски банки Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase и Wells Fargo да стартират сезона на финансовите отчети по-късно през седмицата. 

Очакваният спад на печалбите на компаниите от широкия индекс S&P 500 за четвъртото тримесечие на 2022 г. е 4.1%, а прогнозите за печалбите за 2023 г. са паднали с 4.4%, показват данните от доклад на платформата FactSet.

Междувременно, на валутните пазари очакванията за по-слаб ръст на лихвите в САЩ продължава да оказва натиск върху щатския долар, който тази сутрин остана близо до 7-месечното си дъно, достигнато по-рано през седмицата. 

Японската йена поскъпна с 0.7 на сто до ниво от 131.6 спрямо долара, а еврото се търгува за 1.0757 долара.