Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук ще получи понижение на общото си заплащане за 2023 г. до 49 млн. долара, обявиха от компанията в уведомление до Комисията по ценни книжа и борси (SEC).

Самият Кук е пожелал тази промяна, посочват от Apple, след гласуване на заплащането му от страна на акционерите. Компанията също така е намалила броя на акциите, които Кук може да получи, ако се оттегли преди 2026 г.

През 2022 г. Кук е заработил малко под 83 млн. долара под формата на акции, 12 млн. под формата на стимули и 3 млн. долара заплата. Той също така получава служебни придобивки, като пенсионно осигуряване, охрана, въздушен транспорт и над 46 000 долара за неизползвани почивни дни.

В последно време заплащането на ръководителите на компании се следи все по-отблизо от институционалните акционери. От Institutional Shareholder Services са препоръчали акционерите на Apple да гласуват против заплащането на Кук по време на миналогодишното събрание на акционерите.

От комисията по заплащането, която включва Арт Левинсън, Ал Гор и Андреа Юнг, са се свързали с институционалните акционери, за да преценят тяхното мнение за заплащането на Кук.

“Въз основа на тези важни разговори, внесохме промени в размера и структурата на заплащане на Тим за 2023 г.,” казва от комисията.

Може да предстоят и още промени.

Кук получава по-голяма част от заплащането си в ограничени финансови единици. Окончателният брой на акциите на Apple, които в крайна сметка стават негово притежание, зависи от представянето на книжата на Apple спрямо това на индекса S&P 500.

Акциите на Apple обикновено се справят достатъчно добре, така че Кук обикновено получава максималното количество.

Откакто Кук заема поста главен изпълнителен директор през 2011 г., акциите на Apple носят 1 212% доходност спрямо 290% за индекса S&P 500, посочват от компанията.

Освен че се намалява общото количество, 75% от акциите на Кук ще бъдат обвързани с представянето на акциите на Apple през 2023 г., вместо 50%.

Кук обяви през 2015 г., че планира да дари богатството си за благотворителност.