Apple и Tesla имат доста общи неща. Apple не са изобретили смартфоните, а Tesla не са изобретили електрическите автомобили.

Двете компании обаче следваха визията на техните главни изпълнителни директори, за да могат да се превърнат в пазарни лидери.

В последните години редица експерти от Уолстрийт обявиха, че Tesla е Apple на автомобилната индустрия. Някои анализатори дори изказаха мнение, че Tesla ще е по-скъпа от Apple до 2030 г.

В последните месеци обаче конкуренцията се отрази зле на Tesla. Отделно от това, придобиването на Twitter от страна на Илон Мъск, както и поведението му в социалната мрежа, накараха инвеститорите да разпродават акциите на компанията.

Мъск се раздели със собствени акции за над 40 млрд. долара през 2022 г., което също оказа влияние върху поевтиняването на Tesla с 65% през последните 12 месеца.

Това, което е по-притеснително за инвеститорите, е, че Tesla трудно може да остане лидер на силно конкурентния пазар на електрически автомобили, който се разраства много бързо в последните месеци и години.

Tesla не е следващият Apple

Двете компании имат предимството пред конкурентите си - те са иноватори и с най-голям дял в сектора. Но имат и доста различия.

Tesla имаше пазарен дял от 80% в САЩ при електрическите автомобили. Година по-късно този процент падна до 71 на сто, а за 2022 г. се сви до 64%. Според прогнозата на S&P Global Mobility, Tesla ще разполага с едва 20% дял при електрическите автомобили до 2025 г.

Една от причините за това е, че всички големи автопроизводители ще започнат да предлагат доста електрически модели. Инвеститорите купуваха книжата на Tesla в последните години заради възможността една компания да контролира голям дял от сектора на електрическите коли, който го очаква светло бъдеще.

Apple, от своя страна, дебютира с масов смартфон, но в следващите години успя да задържи пазарния си дял, въпреки че конкурентите на компанията наводниха пазара с по-евтини телефони.

За момента не е ясно дали Tesla ще успее да задържи пазарния си дял, пише Business Insider.

Днес най-големият автомобилопроизводител в света – японската Toyota, има дял от 10.5% в сектора, докато Apple разполага с 55% дял на пазара в САЩ.

Колата не може да е iPhone

Икономистът Ноа Смит казва, че компаниите разработват приложения за iOS, тъй като има голям брой потребители, които ги използват. Потребителите пък купуват телефоните iPhone заради добре развитата екосистема и множеството приложения.

Tesla, от своя страна, изгради голяма мрежа от зарядни станции из САЩ. Те предлагаха бързо зареждане, но само за автомобилите, произведени от компанията.

Заплаха за намеса от страна на правителството на САЩ накара Tesla да разреши зареждането и за останалите електрически автомобили на станциите си.

Системата на Tesla предлага уникални приложения и ъпдейти, но софтуерът на компанията няма да успее да накара клиентите да откажат ползването на друг електрически автомобил така, както собствениците на iPhone не желаят да преминат на Android.

Мъск не е Джобс

Мъск беше сравняван с Джобс, защото медиите имаха нужда от бял мъж на средна възраст, който да ръководи голяма и перспективна компания след смъртта на главния изпълнителен директор на Apple.

Мъск обаче е раздвоен между компаниите си и не обича да делегира задачи.

От своя страна, решенията на Джобс се ръководеха от защитата на най-важния му продукт iPhone, който генерира по-голяма част от парите за Apple.

Вместо и Мъск да се съсредоточи върху Tesla, той купи Twitter, което доведе до пропуснати таргети за произведените и продадени автомобили. Конкурентите на Мъск също не спят и вече предложиха по-добре ценообразувани и по-добри версии на електрическите си коли.

Компанията вероятно ще разполага с ограничен пазарен дял, формиран от най-верните й фенове, докато останалата част от него ще бъде открадната от конкурентите.