Цената на петрола се понижава в първата борсова сесия за седмицата в очакване на ключови данни от ОПЕК и Международната агенция по енергетика.   

"Черното злато" поскъпна с над 8% миналата седмица, на фона на перспективата за възстановяване на китайското търсене, след като страната отвори отново границите си и потвърди края на стриктната политика за нулево разпространение на COVID-19. 

Слабостта на щатския долар, на фона на признаците за забавяне на инфлацията в Съединените щати, също се отрази благоприятно на цените на петрола.

Сега обаче изглежда, че част от инвеститорите са избрали да приберат печалбите си, на което може да се дължи и спадът в понеделник сутринта.

Фючърсите на петрола от сорта брент паднаха с 0.5%, до 85.09 за барел, докато тези на американския лек суров петрол отстъпиха с 0.6%, до 79.67 долара за барел в ранната азиатска търговия.

Очаква се обемите на търговия да бъдат ограничени днес, тъй като пазарите в САЩ са затворени по случай деня на Мартин Лутер Кинг, който е официален празник в страната.

Фокусът тази седмица ще бъде насочен към месечния доклад на организацията на страните износителки на петрол ОПЕК. Пазарните участници очакват да видят дали картелът ще промени прогнозите си за глобалното търсене, имайки предвид икономическото възстановяване на Китай.

Търговците очакват и доклада за пазарите на суров петрол от Международната агенция по енергетика, който ще бъде публикуван в сряда и ще хвърли светлина върху прогнозите на организацията относно цените на петрола и търсенето за годината.

Инвеститорите ще следят за признаци на забавяне на икономическия растеж, на фона на засилените страхове от рецесия през 2023 г. Цените на петрола се сринаха през първата седмица на годината, тъй като Международният валутен фонд предупреди за потенциална рецесия на много места по света.

И въпреки че китайското търсене показа някои признаци на възстановяване, страната се бори с най-тежката досега епидемия от COVID-19, за която пазарите се опасяват, че може да забави ръста на втората най-голяма икономика в света.