Всяка голяма идея вероятно има някой и друг противник в даден момент. Стартиращите компании, които впоследствие са оценявани на милиарди долари, не са изключение.

Такъв пример е Broadcast.com - пионерът в стрийминг услугите, която превръща основателя си Марк Кюбан в милиардер.

Когато Кюбан и неговият приятел Тод Уагнър поемат контрол над компанията през 1995 г., тя е една от първите съществуващи стрийминг платформи, утъпквайки пътя за днешните стрийминг гиганти - от Netflix до Spotify.

Това, че е една от първите, означава, че компанията е посрещната с известен скептицизъм в зората на интернет. “Никой не се занимаваше с това тогава. Никой,” казва Кюбан наскоро пред CBS. “Хората ме мислеха за идиот.”

През 1995 г. живеел с приблизително 2-та млн. долара, получени от продажбата на първата му технологична компания MicroSolutions.

Двамата с Уагнър решили да инвестират в стрийминг компания на име AudioNet, която малко след това се превръща в Broadcast.com, защото искали да слушат на живо онлайн радио предаванията от баскетболните мачове на отбора на техния университет. 

Компанията получава своето аудио съдържание по сателит и го дигитализирала, преди да го разпространява онлайн. Впоследствие Broadcast.com разширява дейността си и започва да предава аудио и от други събития на живо, като радио предавания и рок концерти.

Инвестицията на Кюбан и Уагнър е оправдана само четири години по-късно, когато Yahoo придобива стартъп компанията срещу 5.7 млрд. долара в акции през 1999 г.

Времето не е особено подходящо за Yahoo, тъй като това се случва точно преди спукването на дотком балона, а компанията, в крайна сметка, спира стрийминг услугата само няколко години по-късно.

Времето обаче се оказва страхотно за Кюбан, който продава по-голяма част от акциите си, преди пазарът да се срине. Състоянието му в момента възлиза на 4.6 млрд. долара, според Forbes.

Въпреки спирането на услугата, в крайна сметка, популярната сделка помага на стрийминг услугите да излязат на картата. ”Това е историята за произхода на стрийминг услугите,” казва Кюбан пред CBS.

Поглед назад показва, че тогава скептицизмът по отношение на стрийминга на аудио и видео е често срещан. През 1995 г. - същата година, в която Кюбан създава компанията си, съоснователят на Microsoft Бил Гейтс опитва да обясни колко обещаващ е интернет по време на гостуването си в токшоуто на Дейвид Летърман по CBS, който обаче го осмива.

Кюбан получава сходна обратна връзка от скептици в средата на 90-те години, които не успяват да си представят голямата роля, която прохождащият тогава интернет и стриймингът ще играят един ден в живота на хората.

“Когато обяснявах на хората визията на компанията, те казваха, че съм луд и че просто могат да си пуснат телевизора или радиото,” разказва Кюбан през 2021 г. в епизод от подкаста Starting Greatness.

“Хората ми се смееха, но аз не се съмнявах, че тази идея ще се окаже печеливша,” допълва той.