Пътуванията в днешно време крият много рискове - от заразяване с COVID-19 до попадане в снежна буря.

Колко рисково е едно пътуване обаче често зависи от дестинацията и от това как дефинирате рисковете.

Най-безопасните градове: възприятията на хората

В свой доклад британската застрахователна компания William Russell класира “най-безопасните градове в света,” според възприятията на хората.

В тази класация, изготвена въз основа на възприеманите нива на престъпност в глобалната база данни Numbeo, Азия и Европа доминират с най-много “безопасни” градове.

17 интересни факта за рая Малдиви

Тайванската столица Тайпе оглавява класацията (84.78 точки), докато Токио се нарежда на второто място. Челната тройка се оформя от Прага.

По-нататък Топ 10 се допълва от Копенхаген, Сингапур, Виена, Лисабон, Мадрид, Сидни и Торонто. Аржентинската столица Буенос Айрес се нарежда на последното място (36.7 точки).

Най-безопасни: здраве и политика 

Топ 5 по отношение на “здравето и безопасността” в класацията на Euromonitor International за 2022 г. обаче изглежда по различен начин.

Тази класация, публикувана през декември, анализира “политическата стабилност и социалната сигурност,” което включва ефектът от COVID-19 (като общ брой на случаите, смъртни случаи и нива на ваксинация), както и пострадалите в инциденти на пътя, правителствена корупция и статистически данни за тероризма.

Тук градовете в Близкия изток и Азия излизат начело.

1. Шарджа, Обединени арабски емирства
2. Дубай, Обединени арабски емирства
3. Доха, Катар
4. Абу Даби, Обединени арабски емирства 
5. Сингапур

“Градове от Близкия изток заемат първите четири позиции в класацията,” казва пред CNBC Виталий Владикин, старши мениджър проучвания в Euromonitor International, докато “Сингапур се нарежда на първо място в категорията по политическа стабилност в периода 2019-2022 г.”

“Здраве и безопасност” е един от шестте фактора, използвани от Euromonitor International за изготвянето на ежегодната й класация на градовете.

Най-безопасните градове: медицински рискове

В свой доклад компанията за здравни и охранителни услуги International SOS не само анализира рисковете от заразни болести, но и фактори, които може да засягат медицинските грижи, като качеството на специализираните и спешните услуги, наличността на апаратура и езиковите бариери.

Картата на компанията за рискове при пътувания през 2023 г. показва, че по-голяма част от Северна Америка и Западна Европа, както и държави, като Турция, Израел, Япония, Сингапур и Обединените арабски емирства, са с “нисък” медицински риск.

International SOS

Изготвената от компанията карта показва Йемен, Сирия, Ирак, Афганистан, Северна Корея и части от Африка като места с “много високи” медицински рискове, което от International SOS дефинират като “почти несъществуващи или силно претоварени” системи на здравеопазване.  

Оцветените в лилаво държави имат “значителни вариации” по отношение на медицинските рискове, което може да означава несъответствия в нивата на здравеопазване в различните градове и селски райони, според доклада.

Тази карта обаче не отразява проблемите на Китай с COVID-19, според доктор Айрийн Лай, медицински директор в International SOS. Картата не показва конкретни огнища на заболявания, а се фокусира върху медицинските ситуации като цяло в страните по света, допълва тя.

Най-безопасните места: рискове за сигурността

Картата на International SOS също така оценява рисковете за сигурността, които включват престъпност, както и политическо насилие, като тероризъм и война, социални размирици и податливост на природни бедствия, според компанията.

На близо 25 места по света има „незначителни“ рискове за сигурността и това са: Американска Самоа, Андора, Ангѝла, Британски Вирджински острови, Кабо Верде, Каймановите острови, Острови Кук, Дания, Финландия, Гренландия, Исландия, Кирибати, Лихтенщайн, Люксембург, Маршалови острови, Монако, Науру, Норвегия, Сан Марино, Сейшелските острови, Словения, Швейцария, Острови Търкс й Кайкос, Тувалу и Уолис и Футуна.

Местата с най-нисък и най-висок риск за сигурността по света 

Според International SOS, местата с най-нисък риск за сигурността по света са Норвегия, Финландия, Швейцария, Дания и Исландия, докато на противоположния полюс са Афганистан, Сирия, Украйна, Мали и Ирак. 

В някои държави нивото на риска варира в рамките на техните граници. Картата, например, показва, че в по-голяма част от Египет рискът за сигурността е “висок”, но в същото време е по-нисък на места, като Кайро и райони на изток от река Нил.

В Мексико има комбинация от “среден” и “висок” риск на картата, докато границите на Тайланд с Мианмар, Малайзия и Камбоджа са считани за по-рискови от останалата част от страната, според картата.

От International SOS посочват, че рисковете за сигурността са се увеличи на няколко места, в това число Украйна, Колумбия и Сахел.

Сахел е природна област в Северна Африка, която включва части от Мавритания, Мали, Нигер, Чад, Судан и други държави. В този регион има смесица от “високи” и “екстремни” рискове за сигурността, според картата.