Биткойнът е на път да постави 10-годишен рекорд, в случай че приключи днешния ден с повишение.

През ноември 2013 г. най-старата криптовалута поскъпна в 15 последователни дни, което беше най-дългата положителна серия в историята ѝ. 

Към днешна дата биткойнът отбелязва 14 поредни дни на ръст и днес може да изравни рекорда от 2013 г. За целта трябва да приключи деня "на зелено", което не е невъзможно, имайки предвид, че за последните 24 часа отчита ръст от 0.5 на сто. 

Цената на криптовалутата се движи около 21 250 долара за брой, което е най-високата ѝ стойност за последните четири месеца. 

2023 г. стартира изключително позитивно за биткойна, който поскъпна с близо 29 на сто само от началото на януари. 

Цената все още е далеч от историческия връх от 68 990 долара, достигнат през ноември 2021 г., но повишенията от последните дни и седмици все пак дават на инвеститорите повод за известен оптимизъм.

Изминалата 2022 г. беше мрачна за криптоиндустрията, която остави след себе си доста негативни събития, включително срива на FTX и рязкото отдръпване на много от участниците на пазара. 

В момента обаче са налице няколко фактора, които подкрепят повишението на цените, пише CNBC. Един от тях е наличието на големи институционални инвеститори, които увеличават своите портфейли. 

Вторият е свързан с нарастващата трудност за "копаене" на нови биткойни, което традиционно оказва положително влияние върху цените, тъй като ограничава предлагането.