Подобряването на икономическите данни в последно време предполага, че еврозоната може да избегне рецесията, смята Андреа Орсел, главен изпълнителен директор на италианската банка UniCredit.

Общата инфлация в еврозоната е на ниво от 9.2% на годишна база през декември, намалявайки във втори пореден месец, след като през октомври достигна рекордните 10.7%. Въпреки това, тя остава доста над таргета от 2% на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Повишаващите се разходи за хранителни и енергийни продукти след инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. поставиха под огромен натиск икономиката на еврозоната и накараха ЕЦБ да предприеме поредица от повишения на лихвите с надеждата да установи контрол над инфлацията.

Меката зима намали риска от недостиг на природен газ и свали цените на енергийните продукти, докато в същото време потребителското доверие и очакванията на бизнеса в еврозоната се подобряват в последните месеци.

Междувременно, Германия, която е най-голямата икономика в Европа, стагнира през четвъртото тримесечие, вместо да отчете свиване, каквито бяха очакванията.

Подобряването на икономическите данни напоследък накара някои икономисти да завишат прогнозите си за еврозоната и като цяло през последната седмица.

“Нашите очаквания бяха за лека рецесия през тази година, но ако погледнем всички индикатори, които виждаме в последно време, вероятно сме свидетели на нещо, което дори може да не е рецесия,” заяви Орсел пред CNBC на Световния икономически форум в Давос.

Той допълва, че все още има “значителни рискове”, свързани с предпазливия оптимизъм.

“Не знаем наистина как ще се развие войната, винаги има едно изоставане на ефектите от повишението на лихвите, така че не знаем точно как бързото повишение на лихвите ще се отрази на икономиката.

В същото време сме свидетели вероятно на една от най-големите промени във веригите на стойността и в геополитиката от Втората световна война,” заяви Орсел.

ЕЦБ се очаква да предприеме ново увеличение на лихвите с 50 базисни пункта, с което основната лихва да достигне 2.5%. Членът на борда на директор на ЕЦБ и управител на Централната банка на Португалия Марио Сентену заяви пред CNBC, че през 2023 г. се очакват “поне” още няколко повишения на лихвите.

Орсел признава, че ЕЦБ има “много трудна задача”, докато се опитва да се бори с инфлацията чрез повишаване на лихвите, което ще навреди допълнително на икономическия растеж, предупреждават част от икономистите.

“Европа има по-различен вид инфлация от САЩ, тъй като тя е свързана основно с предлагането на енергия и хранителни продукти и по тази причина, това, което те се опитват да направят, е да намалят останалата част от търсенето, но очевидно това има непропорционално въздействие върху икономиката извън тези стоки,” каза Орсел.

“Предвид изоставащия ефект и всичко останало, както и факта, че европейската икономика се приспособява бавно и след това поддава, ние се притеснявахме, че ако лихвите се увеличат значително над 2%, това може да окаже нежелани ефекти на по-късен етап.”