Нарасналият брой премествания от Лондон заради брекзит и ръстът на търговията са увеличили броя на банкерите в ЕС, които печелят по над 1 млн. евро на година с над 40% през 2021 г.

От Европейския банков орган (ЕБО) обявиха, че броят на банкерите, които заработват по над 1 млрд. евро годишно, се е увеличил до 1 957 през 2021 г., в сравнение с 1 383 през 2020 г.

Това представлява ръст от 41.5% и е най-големият, откакто регулаторният орган започва да събира подобни данни през 2010 г.

Над 70% от увеличението се дължи на банкери в Италия, Франция и Испания, като ефектът от инфлацията и повишаването на доходите също са изиграли роля, казват от ЕБО.

Преди излизането на Великобритания от ЕС много банки, използващи Лондон като център за обслужване на съюза, се наложи да отворят нови подразделения в европейски държави, като Германия, Франция и Ирландия, или да разширят съществуващите, за да избегнат нарушаване на обслужването на клиентите.

"Това увеличение е свързано с доброто цялостно представяне на институциите, по-конкретно в сферата на инвестиционното банкиране и търговията и продажбите, продължаващата релокация на служители от Лондон в ЕС и увеличението на заплатите, като цяло," се казва в изявлението на ЕБО.

ЕЦБ оказваше натиск за това тези нови подразделения да разполагат с достатъчно служители.

Германия все още разполага с най-много от най-високо платените банкери - 589, следвана от Франция (371) и Италия (351).

Данните за България сочат, че само един банкер, от сферата на инвестиционното банкиране, е заработил над 1 млн. евро през 2021 г., показва справка на Darik Business Review. Фиксираното заплащане на въпросния банкер възлиза на 740 185 евро, а общото на 1.43 млн. евро. 

Повече от най-високо платените банкери в ЕС - 1 516, са получили заплащане в размер на между 1 и 2 млн. евро, като най-високият диапазон на заплащане варира между 14 и 15 млн. евро.