Последните години не бяха успешни за супербогатите хора в Китай. Това важи в особена степен за онези, чието богатство е изградено от свързани с недвижимо имущество бизнеси.

Нетното състояние на Хуей Ка Йен се е понижило с близо 93% в последните пет години, сочат данни на индекса на милиардерите, изготвян от Bloomberg.

Богатството на председателя на Evergrande е паднало от 42 млрд. долара през 2017 г. на около 3 млрд. долара днес, информират от икономическото издание.

Милиардерът използва личното си състояние, за да плаща част от дълговете на компанията. Той продаде няколко обствени къщи и самолети, за да я подпомогне.

Днес Evergrande е строителен гигант със задължения за над 300 млрд. долара, пише CNN. Компанията спря за първи път плащания по доларовите си облигации през 2021 г. След това пропусна няколко самоналожени крайни срока да обяви първоначален план за преструктуриране на дълговете си.

За нея днес работят над 200 000 души. По последни данни Evergrande разполага с 1 300 строителни проекта в повече от 280 града.

Според анализатори, евентуален фалит на компанията би предизвикал невиждана криза както в имотния, така и във финансовия сектор на страната. Секторът на имотите и свързаните с него бизнеси формират около 30% от БВП на Китай, пише още CNN. 

Йен обаче не е единственият милиардер с огромни загуби. През 2022 г. Илон Мъск се превърна в първия милиардер, загубил 200 млрд. долара за година.