Къщата Гарсия - дело на Джон Лаутнър, търси нов собственик. Модернистичният шедьовър от 1962 г. се продава за 16 млн. долара, съобщава AD.

Проектиран от прочутия американски архитект, който е учил при Франк Лойд Райт, домът във формата на сълза е една от най-разпознаваемите творби на Лаутнър.

Кацнала на 18 метра над земята върху стоманени кесони, стъклената стена на имота осигурява безпрепятствена гледка към каньона под нея.

„Къщата Гарсия е забележителен архитектурен шедьовър, който е известен със своя уникален дизайн, безпроблемно съчетаващ органична архитектура с модернистична естетика“, казва един от агентите по продажбата на имота Уестън Литълфийлд.

Домът с площ от 240 квадратни метра разполага с три спални, три и половина бани, подова настилка от терацо мозайка, вход от скала от лава и басейн, добавен през 2008 г.

Построен за композитора Ръсел Гарсия, домът носи не само уникално архитектурно наследство, но и холивудски блясък.

Предишни негови собственици работят във филмовата индустрия и къщата се появява на голям екран повече от веднъж, включително в „Смъртоносно оръжие 2“, излязъл по кината през 2011 г.

 „Това е истински архитектурен шедьовър, който е не само функционален дом, но и произведение на изкуството“, казва Литълфийлд. „Купувачът трябва не просто да търси къща, но и част от историята, възможност да притежава нещо, което е наистина единствено по рода си,“ допълва той.

Имотът, който е обявен за 16 милиона долара, се продава от AKG и Christie’s International Real Estate. Според агентите домът е в отлично състояние след обширна реставрация през 2012 г., ръководена от дизайнерската компания Marmol Radziner.