Фючърсите на основните щатски индекси се търгуват почти без промяна, на фона на очакванията на инвеститорите за евентуално забавяне или временно спиране на повишенията на лихвите от страна на Федералния резерв, които в същото време очакват редица корпоративни отчети през тази седмица.

Фючърсите на Dow Jones Industrial Average, S&P 500 и на технологичния Nasdaq 100 отчитат понижения в рамките на около една десета от процента.

В петък основните щатски индекси приключиха сесията с повишения, след като за кратко преди това бяха изгубили инерцията от януарското повишение.

Технологичният Nasdaq отчете лек ръст за седмицата. Dow Jones и S&P500 обаче записаха понижения за последните пет сесии. И трите индекса остават на положителна територия за месеца. Nasdaq оглавява ръста с повишение от 6.44% от началото на годината.

Инвеститорите преценяват вероятността Фед да се подготвя да забави темпа на увеличенията на лихвите, с които се бори с инфлацията, след като изнесените през миналата седмица икономически данни показват спад в цените на едро и в продажбите на дребно.

Също в петък управителят във Фед Кристъфър Уолър заяви, че предпочита 0.25% повишение на лихвите на следващото заседание на централната банка на САЩ.

За тази седмица няма насрочени изказвания на ръководители във Фед преди следващото заседание на централната банка на 31 януари и 1 февруари.

Инвеститорите обаче ще следят поредицата от икономически данни през седмицата, сред които и предпочитаната мярка за инфлацията на Фед - ценовия индекс на разходите за лично потребление.

Междувременно, около 40% от компаниите от индекса Dow Jones се очаква да обявят финансовите си резултати тази седмица. Сред по-големите имена са Microsoft, IBM, Tesla, Visa и Mastercard.

На валутните пазари днес еврото поскъпна до деветмесечен връх спрямо долара, след като очакваните по-агресивни повишения на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) контрастираха на очакванията за не толкова агресивен Фед.

Еврото поскъпна до 1.0903 спрямо долара, пробивайки достигнатия наскоро връх от 1.08875 и проправяйки си път към скок до върха от миналия април при 1.0936.

Ръстът беше подпомогнат от члена на управителния съвет на ЕЦБ Клаас Нот, който заяви, че лихвите ще се вдигнат с 50 базисни пункта през февруари и март и ще продължат да се повишават в месеците след това. 

Фючърсите на щатския лек суров петрол поевтиняват с 0.28%, до 81.41 долара за барел, докато спадът при тези на брента е 0.29% - до 87.38 долара за барел. 

Спот цената на златото нараства с 0.16%, до 1 929.50 долара за тройунция.